Magazin Novi Sad

Građani probili ogradu na protestu ispred Centra za socijalni rad u Novom Sadu

protest-centar-za-socijalni-rad
Foto: Printscreen 021

Stotinak građana protestuje ispred novosadskog Centra za socijalni rad, a nakon guranja sa policijom, uspeli su da probiju ogradu.

Protest je organizovan u znak podrške Novosađanki Ani Mihaljici, koja tvrdi da joj je troje dece neosnovano oduzeto.

Događaj je obezbeđivalo desetak policajaca, a poslato je i pojačenje, piše 021.rs.

Troje maloletnika od tri, šest i 10 godina smešteni su u Sigurnu dečiju kuću od polovine novembra zbog zanemarivanja i potencijalnog nasilja u porodici.

Međutim, advokat, majka i građani koji protestuju smatraju da Centar ovim krši propise.

Centar za socijalni rad kaže da je u ovom slučaju utvrđeno da roditelj grubo zanemaruje svoje roditeljske dužnosti.

“To se ogleda u nemaru da se obezbede adekvatni životni uslovi, a u okviru razumno raspoloživih sredstava porodice i to u sledećim oblastima: zdravlja (higijenskog zapuštanja, nevakcinisanja dece po obaveznom kalendaru vakcinacije, nepostupanje u skladu sa preporukama lekara) ostavljanje dece bez nadzora, obrazovanja (nepohađanje obaveznog predškolskog programa u cilju socijalizacije dece i pripreme za školu) emocionalnog razvoja, ishrane, smeštaja (potpuno nehigijenski uslovi u kojima i najmanji požar predstavlja opasnost po opštu bezbednost dece), što narušava, ili može sa velikom verovatnoćom narušiti dečiji fizički, mentalni, duhovni, moralni ili društveni razvoj”, navode u CSR.

Kako tvrde u Centru za socijalni rad, uočena su neprimerena ponašanja majke, koja su uznemirala decu. Osim toga, postojala je i nesaradnja sa organom starateljstva koji je sačinio plan usluga kojim majku obavezuje na preuzimanje određenih koraka kako bi se stekli uslovi za povratak dece u biološku porodici. Majka, kažu u CSR, nijedan od ovih uslova nije ispunila.

Centar za socijalni rad o slučaju oduzete dece Novosađanki: Grubo zanemarene roditeljske dužnosti

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link