Magazin Novi Sad

Zastrašujući snimci stana u kom je navodno živela Novosađanka kojoj je Centar za socijalni rad oduzeo troje dece

stan-centar-za-socijlani-rad-novi-sad-oduzeta-deca
Foto: Printscreen

Troje maloletne dece iz Novog Sada živeli su u nebezbednim i u nehigijenskim uslovima u stanu, koji je zatrpan gomilom smeća pišu mediji. Na društvenim mrežama pojavile su se informacije da ovo nije stan u kom je živela Ana Mihaljica, već da je u tom stanu živeo njen otac.

Od smeća i razbacanih stvari nije moguće ni ući u stan, a kamoli negde boraviti. Smrad iz ovog stana zaposeo je celu zgradu.

To su zatekle nadležne službe koje su reagovale nakon što je u stanu u novembru prošle godine izbio požar.

Decu je u tom momentu čuvao deda, dok je majka sa najstarijim detetom bila van stana, piše Telegraf.

Novosadski Centar za socijalni rad je, postupajući po prijavi policije i javnog tužilaštva, preduzeo hitne mere privremene starateljske zaštite, kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i bezbednost dece.

Krivična prijava

Policija je protiv majke podnela krivičnu prijavu za zlostavanje i zanemarivanje dece.

Od strane organa starateljstva napravljen je plan kontakta maloletne dece sa roditeljem, a ovaj organ preduzimao je postupno sve mere porodično-pravne zaštite u cilju zaštite prava i interesa maloletne dece, a pre svega obezbedjivanja bezbednih I adekvatnih životnih uslova i njihovog povratka u biološku porodicu.

Majci je najpre planom usluga, a potom u okviru postupka korektivnog nadzora naloženo da otkloni propuste u vršenju roditeljskog prava (pre svega da obezbedi bezbedne uslove za život dece).

U toku postupka majka je pokazala izuzetno visok stepen nesaradnje (nije dozvoljavala stručnim radnicima da obave terensku posetu na novoj navedenoj adresi, nije priložila traženu dokumentaciju koja bi bila dokaz o obezbeđenim uslovima za preuzimanje dece), dok su i kontakti sa decom bili otežani.

Svi nadležni organi preduzimaju mere iz svoje nadležnosti, budući da se ovde radi o grubom zanemarivanju roditeljskih dužnosti u pogledu prava na obrazovanje, zdravlje, prava na identitet, kao i ostvarivanja uslova za nesmetan rast i razvoj dece.

Oglasila se Komora socijalne zaštite

Komora socijalne zaštite, Udruženje stručnih radnika socijalne zaštite Republike Srbije i Asocijacija centara za socijalni rad najoštrije osuđuju nasilan upad građana u Centar za socijalni rad Novi Sad, koji su svoj neopravdani revolt usmerili na zaposlene u ustanovi.

Pružamo punu podršku našim koleginicama i kolegama, koji se trude da stručno, odgovorno i profesionalno obavljaju poslove u koji su od interesa za sve građane.

Izražavamo veliku zabrinutost od eskalacije ovakvog oblika ponašanja i vršenje pritiska za donošenje odluka iz oblasti porodično pravne zaštite. Apelujemo na sve aktere u ovom događaju da se stvore uslovi za dalje nesmetano rešavanje situacije.

Podsеtimo, danas sе isprеd Cеntra održava protеst građana koji podržavaju majku.

Oko stotinu građana okupilo sе danas na protеstu isprеd novosadskog Cеntra za socijalni rad, nеgodujući i podržavajući Novosađanku Anu Mihaljicu koja tvrdi da su joj nеosnovano oduzеta tri sina. Građani tražе da sе dеca vratе majci.

Skup obеzbеđujе policija, ali su građani uspеli, nakon guranja, da provalе ogradu i uđu u dvorištе Cеntra za socijlani rad u Ulici Zmaj Ognjеna Vuka. Dеo građana jе ostao isprеd ogradе, a dеo jе isprеd glavnog ulaza u Cеntar za socijalni rad.

U petak protest podrške Novosađanki Ani Mihaljici kojoj je Centar za socijalni rad oduzeo decu

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link