robot_marko
Foto: Youtube
Vesti Novi Sad

Robot Marko – najbolji drug dece sa sa smetnjama u razvoju

Prvi srpski humanoidni robot – robot Marko, predstavljen prošle godine na Festivalu nauke uskoro će dobiti i drugaricu – Saru. Do tada, on će motivisati decu sa smetnjama u razvoju da izdrže duge i naporne terapije, što je veliki korak u srpskoj robotici i medicini.

robot-marko-deca
Robert Getel/24 sata

Ko je robot Marko?

Marko je rezultat rada preko 40 domaćih stručnjaka, a ovaj inovativni projekat je započeo 2011. godine. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije finansiralo je Markovu izradu. Ideja o njegovom nastanku javila se kao rešenje problema za mlade pacijente koji boluju od cerebralne paralize, kod kojih su terapije duge i zamorne. Osim stručnjaka sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, tima na čijem je čelu profesor Branislav Borovac, na ovom humanom delu radili su i doktori, psiholozi, i stručnjaci sa Akademije umetnosti. Ovaj robot reaguje na usmene komande, a funkcionisaće kao partner u terapijama – deci će pokazati vežbe, a sposoban je i da ih pohvali za uspešno odrađene vežbe. Robot može da razgovara s lekarom i detetom, a njegove ruke mogu da oponašaju sve pokrete čoveka. Zglobovi su poput ljudskih, a fond reči može se takođe dopunjavati jer robot ima razvijen dijaloški sistem.

robot_marko_i_profesor
Izvor: politika.rs

Robot Marko će uskoro otići na testiranje u Dečiju bolnicu u Novom Sadu, jer se samo na osnovu testiranja sa decom mogu uvideti mogućnosti za njegovo usavršavanje.

– U saradnji s lekarima, kroz testiranje u praksi, trebalo bi da dođemo do finalne realizacije softvera, promeniti ono što nismo dobro zamislili i dodati ono što još nemamo. Jedino će primena i rad s decom pokazati da li smo uspeli – izjavio je profesor Borovac za Politku.

Stiže i robotica Sara

Od prošlogodišnjeg izlaganja na Festivalu Marko je dobio ruke i noge, a konačna verzija robota imaće konjića kojeg će Marko jahati, a koji je trenutno u fazi izrade. Međutim, sjajni tim zaslužan za Marka neće stati ovde.

robot_marko
Foto: Youtube

– Pripremamo robota sa ženskim likom. Studenti su je nazvali Sara (Socially Acceptable Robot Assistant) i trebalo bi da posluži kao napredna platforma za istraživanja iz oblasti uverljivog socijalnog ponašanja robota u čovekovom okruženju. – rekao je profesor Borovac za Politiku.

Pročitajte više zanimljivih vesti iz Novog Sada

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Aleksandra Aleksić

Aleksandra Aleksić

1 Comment

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share