Magazin

Bajatović je doktor nauka sa prosekom 10 i genije koji nije ni morao na fakultet

dusan bajatovic

Dušan Bajatović, visoki funkcioner SPS-a i dugogodišnji direktor Srbijagasa, odbranio je doktorsku disertaciju na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu nakon što je prethodno položio sve ispite na ovom najvišem nivou studija sa prosečnom ocenom 10.00.

Na ovaj način on se pridružio funkcionerima iz redova Srpske napredne stranke koji su se prethodnih godina takođe okitili ovom akademskom titulom – Nebojši Stefanoviću, Siniši Malom, Aleksandru Šapiću i Jorgovanki Tabaković. Njegova disertacija, prema saznanjima novinara N1, odnosila se na modele tranzicije i predviđanja sistema snabdevanja prirodnim gasom.

Ono što je zanimljivo kod Bajatovića, to je da niko od studenata ovog fakulteta nikada nije video Bajatovića u prostorijama FTN-a iako je odbrana doktorske teze morala da bude javna. Ostali studenti nisu ga videli ni tokom trajanja studija, što baca sumnju u genijalnost ovog naučnika.

Naime, Bajatović je u periodu od sedam meseci, pored svih direktorskih obaveza za koje je bogato nagrađen, napisao i odbranio doktorat, a uspeo je da napiše i objavi, kao autor i koautor, čak tri naučna rada u najeminentnijim časopisima sa takozvane SCI liste.

– Takav rad nema nijedan dekan i prodekan trenutno na Fakultetu tehnilčkih nauka u Novom Sadu. On spada u red elitnih naučnika – kazao je za N1 doktorand sa ovog fakulteta.

Profesor Fakulteta organizacionih nauka Vladimir Obradović iza sebe ima 150 objavljenih naučnih radova, od čega dva u kategoriji M21A, odnosno u klasi “međunarodnih časopisa izuzetnih vrednosti”. Za pisanje svakog, kaže, bile su mu potrebne dve godine mukotrpnog rada.

– Recimo za mene, kao lični cilj, ako objavim jedan rad u kategoriji M20 godišnje, smatram da mi je ta godina bila jako uspešna, evo gospodin Bajatović tri rada za godinu dana, tako da mu malo i zavidim. Ako imamo ovako impresivne rezultate na početku naučne karijere, ja od njega mogu da očekujem jako velike rezultate i iskreno se nadam tome u budućnosti – rekao je profesor Obradović novinarima N1.

m 20 i m 21
Printscreen / paragraf.rs

Isti portal navodi kako je sam Bajatović gostujući na televiziji N1 tvrdio da je elektroinženjer i diplomirani ekonomista. Takođe je tvrdio da je završio Ekonomski fakultet u Subotici, kao i Višu elektrotehničku u Novom Sadu.

Bajatović tada nije pomenuo da je završio i Megatrend davne 2003. godine, odsek menadžment. Vlasnik Megatrenda je ovu informaciju potvrdio, dok je Ekonomski fakultet objavio da je Bajatović upisao, ali i da nikada nije završio ovaj fakultet.

Osim što mu je tokom trajanja akademske karijere prosek neprestano rastao, Bajatović je promenio i polje naučnog interesovanja, te se sa društvenih preusmerio na tehničke nauke.

– To bi bilo kao da sam osnovne studije završio medicinu, a onda recimo radim doktorat iz građevine. Tako ovde imamo prelazak iz agrobiznisa u snabdevanje gasom, veštačku inteligenciju, dakle, zaista veliki napor i rad mora da stoji iza toga da bi se napravio takav pomak u karijeri. Zaista impresivno, kapa dole – kazao je tada za N1 profesor na FON-u Vladimir Obradović.

Poslednja diploma doktora nauka i sve navedene činjenice dodatno bacaju srpsko obrazovanje u mračne sumnje o plagijatima. Urušava se etičnost i akademska čestitost kao i ambicija mladih ljudi koji žele na pošten način da steknu odgovarajuću titulu i prikupe neophodno znanje sa kojim bi pomogli posrnulom srpskom društvu, preplavljenom kupljenim diplomama i nestručnim kadrovima.

Posledice ovoga osetiće se u narednim periodu, a ugledni profesori poput profesora Zeca godinama upozoravaju kakva nas budućnost čeka ukoliko se pod hitno ne prekine sa ovom pogubnom praksom, šta možemo očekivati ukoliko se sumnje ne ispitaju i ako eventualni plagijatori prođu bez posledica.

Bajatović prima 5 plata, ima 7 funkcija, eto kako ubija 34.000 € mesečno

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Evo ovako. Bajatovic je upisao FTN odsek elektrotehnika i krenuo na studije skolske 198687. Usleo je da polozi 2 kljucna ispita. ONO i DSZ kao i sociologiju. Nakon toga ga Radoman Bozovic prrbacuje na Ekonomski fakultet u Subotici i tu nije daleko odmakao od prve godine. Onda volsebno dobija diplomu 2000.godine Vise elektro skole bez lolaganja ispita i odlaska u skolu. I onda sada vidimo da ima i fakultet i da se predstavlja i kao inzenjer sto nema veze s mozgom a covek ne zna ni Omov zakon. A doktorat je posebna prica. Radovi u SCI casopisima su placeni i pridodat je pravim autorima kao ucesnik u kreiranju rads, koautor.
    Sve u svemu tragikomedija a nije jedini, tu su Igor Bečić, Nebojsa Stefanovic, Grčić EPS, Srdjan Kruzevic, Rade Basta, Irena Vujovic i mnogi drugi njih NEKOLIKO STOTINA. I onda se pitamo sto su preduzeca neefikasna i gubitasi. Pa vode ih mediokriteti.

13.2K Shares
13.2K Shares
Share via
Copy link