Magazin Novi Sad

Ko je poznavao prof. Lalića, nije iznenađen time što je predavanje držao čak i iz bolničke postelje

Prof. Bojan Lalić
Foto: Aleksandar Jovanović/mojnovisad.com

Ako si profesor kome se studenti slobodno obraćaju, pritom uvažavajući tvoj autoritet, onda nešto mnogo dobro radiš.

Profesor Bojan Lalić sa novosadskog FTN-a je čovek o kojem od juče čita i priča cela Srbija. On se, naime, zarazio koronavirusom, te je sa srednje-teškom kliničkom slikom smešten u kovid bolnicu Kliničkog centra Vojvodine.

Bolnička postelja i virus od kog trenutno zazire ceo svet nisu ga sprečili da svojim studentima održi predavanje.

Naravno, ono je održano na daljinu, kao što je to inače već i postalo uobičajeno na fakultetima, ali ovoga puta, umesto kućnih uslova, čas je morao biti obavljen iz postelje.

Profesor, inače, ima srednje težak oblik bolesti, imao je visoku temperaturu i jak kašalj, ali je uspeo da izbegne kiseonik. Sada se polako oporavlja, pa nije želeo da studente uskrati prvog predavanja na predmetu Strateško upravljanje projektima. Kako kaže, nema boljeg leka za jednog profesora od darovanja znanja.

– Mnogo znači ta razmena energije, bez obzira na to što je preko interneta. To su mladi ljudi i traže znanje i red je da im pomognemo. Ako pratimo liniju ozdravljenja izgubićemo ceo semestar. Važan je ritam, da se predaje iz nedelje u nedelju. Kad se napravi termin nadoknade, nije taj kvalitet – kazao je profesor za portal Telegraf.

Priznao je da se malo preznojio, jer višečasovno predavanje zahteva dobar kapacitet pluća, koji je sada kod njega ograničen, ali uspeo je. Studenti su prezadovoljni i kako su potvrdili za pomenuti portal, kvalitet predavanja je bio standardno dobar, kao što su i navikli kada je u pitanju ovaj novosadski profesor.

Ova vest je, po svemu sudeći, bila iznenađenje za sve, osim za njegove studente.

Prof. Lalić važi za jednog od omiljenih profesora na FTN-u, kom se studenti uvek i lako mogu neposredno obratiti, a blizak odnos koji je izgradio sa studentima nije umanjio njegov autoritet niti zaslužno poštovanje.

Poznato je da je Lalić jedno vreme praktikovao neobaveznu kafu sa studentima na popularnom Mašincu, jednom nedeljno.

Ovaj naobičan “ritual” postao je omiljeni deo radne nedelje mnogobrojnim studentima, koji su konačno dobili priliku da u neformalnom razgovoru sa profesorom razgovaraju o idejama, problemima i predlozima za unapređenje rada fakulteta i proširivanja znanja i prakse.

Studenti ga odavno smatraju pravom profesorskom “facom”. Danas to misli i veći deo javnosti.

Baš o tom epitetu, Lalić je pre nekoliko godina razmišljao 0vako:

– Ako bih ikada sebe mogao da doživim kao neku facu, mogao bih to da doživim samo u ovom okruženju, na Univerzitetu. Van toga, nisam ni siguran da bih želeo. (Moj Novi Sad, april 2016)

Nešto nam govori da ovaj čovek ne menja mišljenja i stavove olako.

Genijalni profesor, koji je dobio 750 miliona dolara tužbom protiv Marvela, u odvažnoj borbi za besplatne udžbenike za svu decu u Srbiji

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

224 Shares
224 Shares
Share via
Copy link