Lifestyle

Robin Hud: Naplaćuju hranu bogatima, da bi siromašni besplatno jeli

U ovom španskom restoranu tokom dana se hrana naplaćuje ljudima boljeg ekonomskog položaja, a onda se onima kojima je to najpotrebnije služi besplatna večera.

Ukusna, kvalitetna hrana i čaše od kristala za beskućnike? Zvuči anđeoski i nestvarno, ali nije, barem ne u Madridu, gde postoji upravo takav restoran na usluzi siromašnima, prenosi N1.

Uspomena na bezbrižne dane

Tako su toplo dočekali 48-godišnjeg Luisa Galjarda, čoveka koji je u hladnoj noći, obučen u dva kaputa ušetao u restoran. Otpratili su ga do stola s crvenim stolnjakom, ispod velikog lustera. Te večeri posluživala se čorba od pečuraka i pečena ćuretina s krompirima, a za desert su se nudili puding od vanile i jogurt. Galjardo, koji je završio na ulici nakon to mu je propala računovodstvena firma, kaže da ga obrok podseća na božićne večere u njegovom domu, pre nego što je zbog dugova morao da ga proda.

100 beskućnika svaki dan dobije obrok

Dnevno u restoranu Robin Hud jede oko stotinu beskućnika i siromašnih, u dve smene, a troškove plaćaju mušterije, koje konzumiraju obroke tokom jutra i ručka.

Idejni tvorac, otac Anhel Garsija Rodrigez, regrutovao je osoblje luksuznih hotela i slavne kuvare, koji su volontiraju u ovom restoranu jednom nedeljno.

Kaže da mu je cilj bio da siromašni jedu s istim dostojanstvom, kao i oni koji sebi mogu priuštiti daleko više od njih, da ne piju iz plastičnih čaša, te da im vreme obroka bude provedeno u atmosferi druženja i razgovora.

Besplatan internet, telefon

Pravila kažu da je pevanje dozvoljeno, ukoliko ne smetaju drugim mušterijama. Mogu da koristite besplatni internet i pozajme mobilni telefon ako im treba za poziv. Mogu takođe da donesu i svoju hranu, pa da naruče samo piće, a nudi im se i da pravovremeno rezervišu kuhinju i sami kuvaju povodom rođendana ili nekog drugog važnog događaja.

Osnivač restorana Robin Hud takođe je transformirao jednu napuštenu crkvu i od nje napravio neku vrstu mesne zajednice. To je jedina crkva u Madridu koja je otvorena 24 sata dnevno. To je mesto gde se beskućnici mogu odmoriti i zgrejati, popiti besplatnu kafu, gledati televizor, spavati ili otići na misu.

Restoran nudi besplatan obrok roditeljima koji ne koriste mobilne telefone

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

105 Shares
105 Shares
Share via
Copy link