Lifestyle

Robin Hud: Naplaćuju hranu bogatima, da bi siromašni besplatno jeli

U ovom španskom restoranu tokom dana se hrana naplaćuje ljudima boljeg ekonomskog položaja, a onda se onima kojima je to najpotrebnije služi besplatna večera.

Ukusna, kvalitetna hrana i čaše od kristala za beskućnike? Zvuči anđeoski i nestvarno, ali nije, barem ne u Madridu, gde postoji upravo takav restoran na usluzi siromašnima, prenosi N1.

Uspomena na bezbrižne dane

Tako su toplo dočekali 48-godišnjeg Luisa Galjarda, čoveka koji je u hladnoj noći, obučen u dva kaputa ušetao u restoran. Otpratili su ga do stola s crvenim stolnjakom, ispod velikog lustera. Te večeri posluživala se čorba od pečuraka i pečena ćuretina s krompirima, a za desert su se nudili puding od vanile i jogurt. Galjardo, koji je završio na ulici nakon to mu je propala računovodstvena firma, kaže da ga obrok podseća na božićne večere u njegovom domu, pre nego što je zbog dugova morao da ga proda.

100 beskućnika svaki dan dobije obrok

Dnevno u restoranu Robin Hud jede oko stotinu beskućnika i siromašnih, u dve smene, a troškove plaćaju mušterije, koje konzumiraju obroke tokom jutra i ručka.

Idejni tvorac, otac Anhel Garsija Rodrigez, regrutovao je osoblje luksuznih hotela i slavne kuvare, koji su volontiraju u ovom restoranu jednom nedeljno.

Kaže da mu je cilj bio da siromašni jedu s istim dostojanstvom, kao i oni koji sebi mogu priuštiti daleko više od njih, da ne piju iz plastičnih čaša, te da im vreme obroka bude provedeno u atmosferi druženja i razgovora.

Besplatan internet, telefon

Pravila kažu da je pevanje dozvoljeno, ukoliko ne smetaju drugim mušterijama. Mogu da koristite besplatni internet i pozajme mobilni telefon ako im treba za poziv. Mogu takođe da donesu i svoju hranu, pa da naruče samo piće, a nudi im se i da pravovremeno rezervišu kuhinju i sami kuvaju povodom rođendana ili nekog drugog važnog događaja.

Osnivač restorana Robin Hud takođe je transformirao jednu napuštenu crkvu i od nje napravio neku vrstu mesne zajednice. To je jedina crkva u Madridu koja je otvorena 24 sata dnevno. To je mesto gde se beskućnici mogu odmoriti i zgrejati, popiti besplatnu kafu, gledati televizor, spavati ili otići na misu.

Restoran nudi besplatan obrok roditeljima koji ne koriste mobilne telefone

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

105 Shares
105 Shares
Share via
Copy link