Koronavirus Magazin

Koje 2 vakcine protiv korone ljude gotovo sigurno spasavaju bolnice?

Rizik da revakcinisani tri nedelje posle primljene doze završe u bolnici zbog kovida manji je više od 50 puta nego kod onih koji nisu vakcinisani. Prema istraživanju naših lekara, u bolnicu nije primljen nijedan pacijent koji je primio vakcinu Fajzer ili AstraZeneku.

Istraživanjem je obuhvaćen period od 1. januara do 31. marta, a uključeno je 28.630 vakcinisanih i preko 100.000 nevakcinisanih.

15 puta manja verovatnoća za upalu pluća

Od nevakcinisanih obolelo je 8,11 odsto, a od vakcinisanih 2,03 odsto. Brojka se smanjuje s revakcinacijom na 1,17 odsto, a tri nedelje nakon revakcinacije je 0,57 odsto. Efikasnost tri nedelje nakon revakcinacije je 92 odsto. Tri puta je manja verovatnoća da se dobije pneumonija samo s jednom dozom, šest puta manji je rizik kod revakcine, a tri nedelje posle revakcinacije je za 15 puta manji nego kod nevakcinisanih.

Najmanje bolesnih sa Fajzerom

Istraživanjem su dobijene i brojke za svaku vakcinu korišćenu u Srbiji.

Najmanje obolelih među vakcinisanima je kod građana koji su primili Fajzer. Od ukupnog broja vakcinisanih kovid je dobilo; 2,3 odsto koji su primili Astra Zeneku, 2,2 odsto kinesku vakcinu, 1,8 odsto rusku i 1,1 Fajzer. Pneumonija se razvila kod 0,7 onih koji su primili kinesku, iste vrednosti, 0,3 odsto, imaju ruska i Astra Zeneka i 0,1 odsto Fajzer.

U bolnicu je primljeno 0,2 odsto građana koji su primili kinesku, 0,1 rusku i nijedan pacijent koji je primio Fajzer ili Astra Zeneku. Tekst u celosti pročitajte na sajtu Blica.

Tiodorović: Noramalan život nakon 3,5 miliona vakcinisanih

Uprkos činjenici da je prvom dozom vakcine u Srbiji vakcinisano više od trećine punoletnog stanovništva broj zaraženih je među najvišim u regionu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je 30 odsto “daleko od onog što želimo” i da moramo postići 60 do 70 odsto revakcinisanih građana do kolektivnog imuniteta.

“Zato nam treba 3,5 miliona ljudi koji su kompletno vakcinisani i plus oni koji su prirodno preboleli pa ćemo na taj način dostići cilj, a to znači da normalnije živimo”, poručuje Tiodorović.

Preminula beba rođena sa koronavirusom

118 Shares
118 Shares
Share via
Copy link