Lifestyle

Rešite se viška kilograma na zdrav način

Ljudi su u stalnoj potrazi za efikasnom dijetom koja će dati brze rezultate, ili za nekim tajnim sastojkom uz pomoć kojeg će masne naslage nestati kao rukom odnešene.  Međutim, dosadašnja iskustva su pokazala da je najbolje rešenje za brzo skidanje kilograma zdrava hrana.

Sve što reba da uradite kako biste dugoročno smanjili broj nezdravih kalorija i, samim time, smršali na zdrav način, jeste da u ishranu uvrstite više niskokaloričnog povrća koje nije skrobno. Sad verovatno prevrćete očima jer smo vam otkrili toplu vodu, je l’ da? Svaka budala zna da će, ako svaki dan jede brokoli umesto makarona, smršati, ali ostaje činjenica da brokoli nije ni izbliza ukusan kao makarone. E, tu će vam koristiti naš trik – koji vam dozviljava i da jedete makarone i da smršate.

Fora je u tome da svaki put prilikom kuvanja hrane jedan deo ugljenih hidrata i/ili masnih proteina zamenite povrćem, i to onim koje nema mnogo kalorija i nema jak ukus, pa može da se zamaskira (karfiol, tikvice, plavi patlidžan, brokoli, ili po želji paprika, seckani kupus…). Drugugim rečima, ako kuvate bolonjeze od 300 grama mesa i dve šolje makarona, stavićete 150 grama mesa i jednu šolju makarona, a ostatak mase nadoknaditi sitno seckanim tikvicama koje, kad se pomešaju sa mlevenim mesom i sosom, gotovo i da se ne osete po ukusu.

Tako ćete dobiti oblian obrok koji će vas zasiti, osećaćete se kao da ste pojeli nešto što volite, a unećete mnogo manje kalorija nego da ste otavili sve meso i sve makarone.

Isti princip se primenjuje i na svim ostalim jedila. Pravite musaku? Super, stavite pola krompira, a pola patlidžana, a u smesu sa mesom umešajte pola mesa, pola rendanog karfiola. Isti ukus – manje kalorija. Pljeskavice? Nikakav problem, umesto 200 grama mesa, stavite 10o grama mesa i puno sitno seckanih tikvica. Sve umešajte kao i inače i dobićete pljedžu koja ima ukus kao da je prava, a zapravo je mnogo zdravija i manje kalorijčna.

Kad god radite nešto sa pirinčem, stavite pola prinča, a pola rendanog karfiola – izgledaju isto, ukus je, kad se pomešaju, isti, a ima dosta manje kalorija i ugljenih hidrata. Paprika je idealna za jela koja inače zahtevaju taj ukusa, samo što ćete u receptu umesto jedne paprike staviti tri, i ujedno smanjiti količinu mesa/ugljenih hidrata proporcijonalno.

Generalno, ideja je da jelo treba da zadrži onaj dobar ukus, da imate onaj divan osećaj kao da ste uprvo pojeli nešto strava ukusno, a da pritom prepolovite kalorije, Niskokalorično povrće koje nije puno skroba je idealna stvar za to – probajte, pa nam javite reultate!

Top 5 najboljih namirnica za otapanje sala na stomaku

Avatar

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link