Magazin Novi Sad

Centar Novog Sada u novom ruhu (FOTO)

Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) raspisala je tender kojim traži firmu koja će napraviti tehničku dokumentaciju za parterno uređenje najužeg centra Novog Sada, saznaje 021.

Ovaj tender je usledio nekoliko meseci nakon arhitektonskog konkursa koji se bavio istom temom.

U konkursu se navodi da projektant treba da isplanira popločavanje, ozelenjavanje i uređenje javne rasvete i elemanata urbanog mobilijara kao što su klupe, kante i slično, kao i da isprojektuje uređenje sabraćajnih tokova za prolazak kola, biciklista i pešaka, uz koridore za službe snabdevanja, vozila komunalnih i hitnih službi.

centar-novog-sada-1
UGZI

Tenderom je obuhvaćen prostor od 6,82 hektara u koji spadaju Pozorišni trg, Uspenska ulica, prolaz do planiranog polukružnog trga na mestu sadašnje montažne garaže iza SNP-a, planirani polukružni trg i Prolaz Miloša Hadžića, plato ispred starog bioskopa JNA (sada dvorište banke), deo Njegoševe ulice, Trg slobode, Ulica Modene, deo Ulice Ilije Ognjanovića, Ulica Kralja Aleksandra i prolaz uz Menratovu palatu.

U pitanju su površine u pešačkoj zoni Novog Sada koje nisu behatonirane kada je pre više od deset godina rekonstruisan deo centra.

U konkursnoj dokumentaciji UGZI nije obavezao projektanta da koristi nagrađene radove sa urbanističko-arhitektonskog konkursa iz juna ove godine, već je samo naveo da se oni mogu koristiti u celosti ili u delovima.

centar-novog-sada-u-buducnosti-3
UGZI

Podsetimo da je u tim radovima skoro potpuno behatoniran centar Novog Sada i uklonjeno i ono malo zelenila koje sad postoji.

Za sada nema informacija kada bi usledilo i koliko bi moglo da košta parterno uređenje prostora koji će se sada projektovati, mada se iz ranijih izjava gradskih čelnika može naslutiti da će se sve raditi fazno, u nekoliko godina.

centar-novog-sada-u-buducnosti-6
UGZI

Tako, na primer, garaža iza SNP-a neće biti uklonjena za izgradnju polukružnog trga sve dok se ne sagradi garaža u Šafarikovoj.

Novi Sad: prošlost i sadašnjost na fotografijama

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

117 Shares
117 Shares
Share via
Copy link