Magazin Novi Sad

“Istina” u centru Novog Sada tražila legalizaciju kanabisa u medicinske i rekreativne svrhe

legalizacija kanabisa stranka istnina Novi Sad
Ilustracija, Foto: Freepik/jcomp

Svetski dan kanabisa obeležen je 20. aprila širom planete, a na ovaj dan, aktivisti i entuzijasti zalažu se za dekriminalizaciju i legalizaciju upotrebe ove biljke. Ni Novi Sad nije bio izuzetak, a obeležila ga je lokalna stranka “Istina” i istakla zahteve za legalizacijom kanabisa u u medicinske i u rekreativne svrhe.

Oni smatraju da je iskustvo mnogih zemalja koje su legalizovale kanabis u praksi pokazalo samo dobre primere.

Zato je, kako kažu, vreme da se prekine sa prevaziđenim stavovima i da se prihvate činjenice da kanabis ima ogroman potencijal za korist društva, prenosi 021.rs.

– Zabrinjavajuće je odsustvo svesti i empatije. Najveći dobitnici legalizacijom kanabisa su sami korisnici, posebno bolesni, ali i država koja puni svoj budžet. Postavljam pitanje – čiji je zapravo interes da se ne legalizuje – pita predsednica ove partije Ivana Vujasin.

Tvrdi da to nisu interesi građana, već interesi ilegalnih trgovaca i farmaceutskog lobija, koji profitiraju na sadašnjem statusu kvo.

– Uvođenjem kanabisa u legalne tokove dovešćemo do stroge regulacije tržišta koje garantuje kvalitet proizvoda, razbija mračne mreže ilegalne trgovine i podiže nivo sigurnosti građana.

Ono što je posebno važno naglasiti jeste da legalizovanjem kanabisa po iskustvu zemalja koje su to učinile, stopa kriminala drastično pada. Zato ne smemo dopustiti da smo i dalje zarobljeni u začaranom krugu ilegalnih mutnih poslova i nesigurnosti – kaže Vujasin.

Prema njenim rečima, treba omogućiti potpunu legalizaciju kanabisa “kako bismo osigurali naša građanska prava i stvorili društvo u kojem se poštuju sloboda izbora, pravičnost i zakon”.

Izvor: 021.rs

‘Kanabis industrija’ beleži rekordan rast i do 2030. godine dostićiće sumanutu cifru

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link