Novi Sad

Protest zbog 7. femicida u Vojvodini od početka godine 22. aprila u centru Novog Sada

protest femicid novi sad žene za promene
Foto: Freepik

Zbog šestog i sedmog femicida u Vojvodini od početka godine, večeras, 22. aprila, aktivistička grupa “Žene za promene” organizuje još jednu protestnu akciju. Okupljanje je zakazano za 18 časova na Trgu slobode u Novom Sadu.

Grupa poziva Novosađane da im se pridruže da zajedno zatraže da se epidemiji nasilja, a posebno femicidu kao najtežem obliku rodno-zasnovanog nasilja, stane na put.

„Naše kontinuirane protestne akcije su izraz našeg bola, besa i nepokolebljive odlučnosti da zahtevamo prepoznavanje nasilja u društvu, nasilja u porodici i svih oblika nasilja prema ženama kao najtežih oblika destrukcije, za čije suzbijanje se moraju usmeriti sve snage društva“, navodi se u saopštenju ove grupe, prenosi Danas.

Aktivistička grupa „Žene za promene“ na ovaj način već je iskazala nezadovoljstvo radom institucija i zakonskim rešenjima četiri puta u Novom Sadu. Prethodni put okupile su se 29. marta.

Sedmi femicid ove godine dogodio se u subotu, 20. aprila, kada je muškarac (36) ubio nevečanu suprugu (29) nožem u naselju Veliki rit u Novom Sadu.

Svi femicidi 2024. desili su se u Vojvodini, a niko od nadležnih u pokrajinskim institucijama se nije oglašavao tim povodom.

Izvor: Danas

Osumnjičenom za ubistvo žene u Novom Sadu preti doživotna robija

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link