Film Magazin

Šta je bilo, umetnici, us*ali ste se?! Ratko Mladić, flaša rakije i ekipa filma ‘Lepa sela…’

lepa sela lepo gore snimanje
Foto: imdb.com

Režiser Srđan Dragojević dao je za sada svoj najobimniji intervju za časopis Nedeljnik i prvi put ovvoreno pričao o JNA i Jugoslaviji, Miloševiću i Karadžiću, SPS-u i poslaničkim danima, “Lepim selima” i “Ranama”, Holivudu i povratku u Srbiju, Vajnstinu i Harviju Kajtelu, Bogu i ateizmu…

„Lepa sela“ su splet jako sretnih, u krajnje nesrećnim okolnostima. Grčka jako pomaže Srbiju, donira se novac, hrana… a Grčki filmski centar donira srpskom filmu dvadeset hiljada metara trake da se snimi film koji bi se bavio ratom. I mi dolazimo na ideju da krenemo u to. Imali smo prvu kancelariju na Senjaku iznad kabarea „Rouz“.

Imali smo situaciju kada se Marija Milošević naljuti na svog dečka pa izvadi pištolj i puca po klubu. Svi na pod, jer lete meci naokolo. “Divlji zapad”! Mi pišemo scenario na osnovu reportaže Vanje Bulića. Scenario smo pisali Nikola Pejaković, Biljana Maksić i ja.

Kreću neke pretpripreme, sakuplja se novac, ja obilazim lokacije… Imali smo veoma čudan susret na Palama. Otišli smo kod rukovodstva Republike Srpske po dozvolu da snimamo film na njihovoj teritoriji. Tu je bilo čitavo rukovodstvo, Krajišnik, Karadžić i njegova supruga, general Tolimir. Oni su zaključili da scenario ne odgovara njihovim interesima. Supruga Radovana Karadžića, simpatična bakica, u jednom trenutku iz “versaće” torbice vadi magnum i kaže: „Je l’ vam treba ovakvo oružje za snimanje?”

Vraćamo se nezadovoljni rezultatima pregovora, pada noć, idemo šumskim putem, zaustavlja nas “praga”, oklopno vozilo vojske Republike Srpske i prepreči nam put. Iz njega izađe vojnik i kaže – „Vozite za nama“. I mi klaj-klaj, vozimo se kroz sve dublju šumu. Već pada mrak, posle nekoliko kilometara dolazimo na neki proplanak, suton, pred nama ambar, kažu vojnici – „Izlazi iz auta“. Dragan Bjelogrlić pravi dobro šalu „Izgleda da nismo na Palama ostavili baš neki utisak”. To je taj, naš, recimo, “osebujan” smisao za humor.

Naravno, pomisliš na najgore. Nema mnogo opcija. Usred si rata, gubi se glava očas posla. Uđemo u ambar, unutra, na jednom zidu, metalna vrata, otvore se. Teretni lift, ulazimo unutra. Lift polako ide dole, vrata se otvaraju a ispred nas razdrljen Ratko Mladić s flašom rakije u ruci. Veli: „Šta je bilo, umetnici, usrali ste se?!”

Ceo intervju objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je svim kioscima od četvrtka, 25. novembra

Izvor: Nedeljnik

Razvojni put Mila Dodika – od ušminkanog evropejca do ratoborne grdosije

Čitajte Luftiku na Google vestima

155 Shares
155 Shares
Share via
Copy link