Magazin

Razvojni put Mila Dodika – od ušminkanog evropejca do ratoborne grdosije

mile-ronhil
Foto: EPA PHOTO EPA/DRAGO VEJNOVIC/DV/BW, EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas žučno staje u prve redove odbrane osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića. U doba kada je bio na funkciju predsednika Vlade Republike Srpske govorio je sasvim drugačije, taman da pomislite da se radi o dve ili podvojenoj ličnosti.

Gospodin Dodik zvani i Mile Ronhil, 2007. godine u intervjuu sa Senadom Hadžifejzovićem pričao je o događajima iz 1995. godine i tvrdio da se u Srebrenici dogodio genocid.

Đavola Mladić voli

Dodik je danas čovek koji presudu Haškog tribunala vidi kao šamar srpskom narodu.

– Dakle, ja znam savršeno dobro šta je bilo. Bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu, i to je nesporna pravna činjenica. Ono što je trebalo da uradim je da akcijom koju smo poveli pokušam da vraćam poverenje, koje se ne može rešiti u jednoj godini ili u pet godina, ali može se rešiti dugoročno – smirenim tonom, precizno, reč po reč, rekao je tada Milorad Dodik.

Usplahireno, iako čvrsto zastupajući isti stav, u drugom televizijskom nastupu za koji je, može se reći potreban i prevod rekao je:

– Čitav jedan narod ispašta i u Republici Srpskoj i u Srbiji zato što se neki tamo Mladić ili Karadžić odlučio da neće da se preda i da neće da ode na sud. I onda on kaže ja volim srpski narod. Đavola on voli – vidno uzbuđen, mahajući rukama, objašnjavao je Dodik.

Šamar srpskom narodu?

U godinama koje su usledile nakon intervjua Dodik ostavlja proevropsku retoriku iza sebe, da bi ona postala ultradesničarska, veoma užarena i lakozapaljiva.

Mladiću je presuđeno u sudnici Haškog tribunala 22. novembra 2017. godine za najteže ratne zločine počinjene u Evropi od Drugog svetskog rata. Tada je Milorad Dodik rekao da je Mladić zapravo sprečio genocid nad Srbima u BiH:

– General Ratko Mladić ostaje heroj srpskog naroda, a presudom Haškog tribunala mit o njemu kao heroju je samo ojačan. Presuda je šamar srpskom narodu – kazao je on.

Uz apostrof na ostaje, navedeno je verovatno izjavio kada je shvatio da Evropa za njega ostaje mit, a da mu je najpovoljnije da svoju poziciju, status i položaj pokuša da sačuva menjajući politički kompas prema potrebi i ponašajući se ‘kako vetar duva’. Tako je imidž prilagodio opisu grdosije, uz dodato ‘Srbovanje’ u najnegativnijem značenju te reči.

Nama iz ovoga ostaje da konstatujemo kako se političari drže ideologije i stavova koje zastupaju. Naravno da ne, sami se razotkriju, kad-tad. Činjenica je da čovek može da se menja, a u kontekstu “bipolarizovanog” Milorada Dodika činjenica je da je sam sebi odalamio istu tu šamarčinu.

Mladić u pesmama a on bira zatvor

I to nije sve, Mile je dodao i to da je Mladić delio patnje svog naroda i da je ušao u srpske pesme.

Milorad-Dodik.jpg1
Foto: Marina Lopičić

Još jedan primer na koji način političari rasplamsavaju strasti i zavađaju čak i najbliže da bi – vladali. Ono čuveno ‘sveto’ u politici ne postoji, ili spada u reliktne vrste koje su uspele da opstanu uprkos uslovima potpune političke kataklizme.

Tekuće godine, kada je odlazeći visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izmenio kazneni zakon gde je predviđeno sankcionisanje osoba koje javno negiraju ratne zločine dokazane u sudskim procesima, uključujuči i genocid u Srebrenici, Milorad Dodik je bio prva osoba koja je ustala protiv donošenja izmena takozvanog Inckovog zakona. Nakon toga ga je javno i prekršio:

– Apsolutno bih pre birao da idem u zatvor nego što bih priznao nešto što se nije dogodilo, a to je navodni genocid u Srebrenici. Ta priča o navodnom genocidu je postala aktuelna 2002. godine, sedam godina nakon događaja. Odjednom se sve oko toga aktuelizuje i sad se „sve zna“. Istina je jedna, da genocida nije bilo – izjavio je Dodik posle donošenja izmena zakona, a prenela Al Džazira.

Kom od “Dodika” u većoj meri ne verujete? Miloradu ili Miletu, Ronhilu ili biste radije “jedan Dаnhil”?

Ipak, da nije smešno bila bi to urnebesna tragedija, što jeste opis opšteg stanja političke scene na ovim prostorima.

Izvor: Nova

Uhapšen savetnik Milorada Dodika zbog posedovanja kokaina i ekstazija

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
72 Shares
Share via
Copy link