Magazin Novi Sad

Privatno obezbeđenje blisko SNS tuklo i hapsilo građane na protestu u Novom Sadu (VIDEO)

Obezbeđenje tuče novosađane
Foto: Screenshot / Youtube / Net TV

Danas (21. jul) je u Novom Sadu održan protest protiv usvajanja Genaralnog urbanističkog plana (GUP), na kojem su se okupili brojni aktivisti, Novosađani, ali i gosti iz drugih ekoloških organizacija širom Srbije.

Odmah na početku protesta, pod nazivom “Protiv GUP-a, Svi za Novi Sad”, koji je počeo u 9 časova, došlo je do incidenata i haosa, kada su aktivisti pokušali da probiju ogradu u nameri da prisustvuju sednici i iskažu svoje protivljenje planu.

Privatno obezbeđenje tuklo i hapsilo građane

Njih je u tome sprečilo obezbeđenje u belim majicama, koje nije prezalo da upotrebi prekomernu silu da bi osujetili njihove namere, usled čega je nekoliko aktivista lakše povređeno.

Kako piše Nova, reč je o privatnom obezbeđenju, koje zvanično ne radi u Skupštini Vojvodine, a pretpostavlja se da su nabildovani momci zaposleni u jednoj firmi koja je bliska vladajućoj stranci, jer su viđani i na poslednjim raspravama u Skupštini grada.

Gradonačelnik Novog Sada nije želeo da odgovori na pitanje novinara kako je moguće da civili hapse građane.

Stojković: Mnogi od njih su pripadnici kriminalnih grupa bliskih SNS

Situaciju da građane Novog Sada tuče i privodi privatno obezbeđenje, prokomentarisala je i kopredsednica političke organizacije Zajedno, Biljana Stojković. Ona je izjavila da su u pitanju pripadnici privatnog obezbeđenja gradonačelnika Vučevića, i da su mnogi od njih pripadnici kriminalnih grupa bliskih Srpskoj naprednoj stranci (SNS), prenosi Nova.

Stojkovićeva je agenciji Beta kazala da aktivisti Zajedno imaju fotografije Vučevićevog privatnog obezbeđenja i da će protiv njih zbog maltretiranja građana biti podnete krivične prijave.

Istakla je da je privatno obezbeđenje pretuklo poverenika odbora Zajedno u Novom Sadu, Radivoja Jovovića.

Policija privela dvoje aktivista

Nakon početnog haosa, na lice mesta je izašao i kordon žandarmerije, u opremi za razbijanje demonstracija.

Ponovo je započelo koškanje sa policijom, jednom policajcu je oduzet štit, a demonstranti su njihove štitove farbali u zelenu boju, čak su i jednom policajcu nacrtali srce na štitu. Zapaljeno je i nekoliko pirotehničkih sredstava.

Žandarmerija je uspela da demonstrante osujeti u njihovoj nameri da prisustvuju sednici, a kako Beta izveštava dvoje aktivista je privedeno, jedan Novosađanin (47) i jedan muškarac iz Požege (23), protiv kojih će biti podnete krivične prijave zbog napada na službeno lice.

Nako što je saopšteno da je GUP usvojen, jer su 63 odbornika glasala za, dok je 4 bilo protiv, demonstranti su se mirno razišli.

Podsetimo, aktivisti su se kroz ceo proces donošenja i usvajanja GUP-a žestoko protivili, govoreći kako je taj plan krojen po merilima investitora i korumpiranih političara.

Međutim, oni su već za sutra najavili konferenciju za medije i naglasili da ovo nije kraj borbe protiv betonizacije Novog Sada, kojoj su se naši sugrađani usprotivili sa skoro 13.000 prikupljenih potpisa.

Gotovo ni jedan od podnetih prigovora nije prihvaćen i usvojen.

Izvori: Nova, Beta

FOTO: Demonstranti u NS oteli štit žandarmeriji, traže oslobađanje privedenih ekologa i prisustvo na sednici GUP

OGLAS

387 Shares
387 Shares
Share via
Copy link