Magazin Novi Sad

Zastave Srbije su u sigurnim rukama, Novi Sad neće biti na vodi već na slobodi (FOTO)

skidanje zastave
Foto: Luftika

Juče (28. jun) je u Novom Sadu održan veliki protest pod nazivom “Buna protiv mafije”, zbog nasilja koje je privatno obezbeđenje u prisustvu policije vršilo nad učesnicima skupa protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana u Novom Sadu, održanom nedelju dana ranije ispred zgrade Pokrajinske vlade.

Demonstranti su se okupili na raskrsnici Bulevara oslobođenja i ulice Pap Pavla u 19 časova, gde su blokirali saobraćaj, dok je sa razglasa puštana muzika.

Na skupu nije bilo uniformisane policije, ali su policijski dronovi sve vreme leteli iznad glava demonstranata.

“Novi Sad neće biti na vodi, već na slobodi”

Okupljenima su se obratili Marija Prljić, supruga jednog od pretučenih aktivista na protestu ispred Banovine, kao i aktivisti Brajan Brković i Miran Pogačar.

– Policija je trebalo da brani građane, a dopustila je da ih privatno obezbeđenje tuče – poručila je Prljić, prenosi Beta.

Brajan Brković poručio je gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću da nije dobro da Novi Sad vodi čovek koji, umesto da vodi računa o razvoju grada, “razvija bankovne račune povlašćenih investitora”.

– Nije dobro kada gradonačelnik vidi svoje građane kao bele miševe. Novi Sad je klasičan primer sukoba krupnog kapitala i običnih građana. Apelujem na gradsku vlast da se ne igraju vatrom jer će im se dogoditi narod, a onda im niko neće biti od pomoći – zapretio je Brković.

Demonstranti su upućivali pogrdne poruke na račun gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i uzvikivali “Miloš nejaki!”.

protest-ns-1
Foto: Luftika

Aktivista Miran Pogačar je poručio da “Novi Sad neće biti na vodi, Novi Sad će biti na slobodi”, prenosi Beta.

Inače, primećeno je da je okolina policijske stanice pre početka protesta bila oblepljena plakatima koji su targetirali Brajana Brkovića, sramno ga dovodeći u vezu sa ustaškim nacističkim pokretom u Hrvatskoj, a po ulicama su bili razbacani leci slične sadržine.

Razbijen i išaran izlog sedišta SNS na Bulevaru oslobođenja i poskidane srpske trobojke

Posle obraćanja okupljenim građanima, usledila je protestna šetnja ulicama Novog Sada, koja je okupila više hiljada građana.

Tokom šetnje, razbijen je izlog na prostorijama Srpske napredne stranke na Bulevaru oslobođenja, na koje su bačene i baloni farbe različitih boja.

protest-ns-4
Foto: Luftika

Poskidane su i srpske zastave, koje su bile zakačene na zgradi oko prostorija SNS, kojima su se protestanti ogrnuli.

To je, inače, bio jedini incident na ovom skupu, a šetnja kroz grad završena je na raskrsnici kod Skupštine Vojvodine, u centru Novog Sada, nakon čega su se demonstranti mirno razišli.

Zastave su “u sigurnim rukama”, raspišite referendum o GUP-u

Nakon što su gradonačelnik Miloš Vučević i predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudili ponašanje demonstranata na jučerašnjem skupu, ocenjujući da su udarili na srpsku državu i trobojku, kao i da im “smeta najvažnije državno obeležje”, odgovorio im je Miran Pogačar, koji je naveo da su dve skinute zastave u “sigurnim rukama”.

– Zastave koje su stajale ispred SNS-a nisu oni čuvali. Mi te zastave čuvamo. Mi čuvamo Srbiju. Zastave su u našim rukama, kao i država. I čim to budemo razumeli, Srbija će da se digne i Srbija će biti naša – poručio je Pogačar, a prenosi 021.

Aktivista Miran Pogačar rekao je da će dalje aktivnosti biti objavljene na društvenim mrežama i pozvao na raspisivanje referenduma za GUP.

– Raspišite referendum, pa da se prebrojimo – poručio je Pogačar Milošu Vučeviću i Aleksandru Vučiću.

Vučević ponovo nazvao građane “putujućim cirkusom”

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ocenio je da je “užasnut primitivizmom nasilnika koji su, kako kaže, navodne mirne proteste pretvorili u huliganski pohod”.

On je rekao da su lažni ekolozi još jednom pokazali svoje pravo lice.

– Potvrdili su da smo sve vreme bili u pravu dok smo upozoravali da oni nemaju nikakve veze sa ekologijom, i da im je Generalni urbanistički plan samo paravan za izazivanje nereda – naveo je Vučević, prenosi 021.

Dodao je da je Novi Sad ponovo bio na “maršuti putujućeg cirkusa”.

Izvori: Beta, 021

21 retoričko pitanje MIŠu Milošu, najplašljivijem gradonačelniku Novog Sada

OGLAS

73 Shares
Share via
Copy link