Novi Sad

Novosadski ekološki aktivisti žrtve političkog progona, dok su batinaši bezbedni pred zakonom

protest gup
Protest ispred Pokrajinske vlade, foto: printscreen

U sećanju Novosađana su i dalje žive scene brutalnog nasilja koje su se desile letos na protestu ekoloških aktivista protiv donošenja Generalnog urbanističkog plana (GUP), ispred zgrade Pokrajinske vlade.

Tada pripadnici privatnog obezbeđenja u belim majicama bez obeležja, za koje se pretpostavlja da su zaposleni u jednoj firmi bliskoj vladajućoj stranci, nisu prezali da upotrebe prekomernu silu nad okupljenim građanima, koje su tukli i hapsili, zajedno sa pripadnicima policije.

Simbol nasilja i brutalnosti koje se tog dana desio nad građanima ispred Banovine, postala je fotografija koju je ovekovečila novinarka 021.rs.

Protest protiv GUPA Banovina
Foto: 021.rs

Na njoj je zabeležen trenutak kada su jednog od demonstranata, Milorada Ljeskovca, trojica pripadnika obezbeđenja držala prikovanog za zemlju, dok mu je jedan od njih kolenom pritiskao glavu.

Politički progon i anatemizacija ekoloških aktivista nastavljena je u medijima bliskim Srpskoj naprednoj stranci i tokom pokušaja odbrane Šodroša, ali i u institucijama Republike Srbije.

Protiv njih su dosad podnete brojne prekršajne i krivične prijave, dok se protiv batinaša iz firme za privatno obezbeđenje još prikupljaju podaci.

Tim povodom su se udruženim saopštenjem javnosti obratile neformalne građanske inicijative i organizacije, čije saopštenje prenosimo u celosti.

Nepoznato da li je pokrenut postupak protiv batinaša

“Političkom progonu novosadskih aktivista, posle zastrašivanja i pritisaka, batinjanja, laži i konstrukcija po režimskim medijima, priključilo se Osnovno javno tužilaštvo Novi Sad.

‘Štancovanje’ krivičnih i prekršajnih prijava je u toku, dok se uz sve snimke i javnu blamažu Miloša Vučevića, za batinaše koji su klečali na vratu tek ‘prikupljaju podaci’.

Selektivnom primenom zakona i pravde, prvi je saslušan Novosađanin Milorad Ljeskovac, kojeg su u julu ove godine brutalno pretukli i uhapsili pripadnici privatnog obezbeđenja, mimo svih zakona i procedura i uz asistenciju policije.

Uznemirena javnost do danas nije saznala da li je pokrenut proces protiv batinaša koji su Miloradu ugrozili život klečanjem na vratu, protiv policajca koji im je ustupio deo svoje opreme – lisice, kao i protiv nadležnih koji su dozvolili da u centru Novog Sada nepoznata parapolicija sprovodi silu i hapšenje”.

Muk zaštitnika građana, ali i Sektora unutrašnje kontrole MUP

“Osim nadležnog tužilaštva koje selektivnim i netransparentnim postupcima dovodi u pitanje svoju nezavisnost, do sada nismo čuli ni mišljenje republičkog zaštitnika građana Zorana Pašalića.

On je imao više od tri meseca da pregleda video zapise događaja od 21. jula ispred Izvršnog veća u Novom Sadu, te da nam objasni ko sve može da nas fizički zlostavlja i hapsi, javno i u prisustvu visokih policijskih i političkih funkcionera.

Uz ćutanje republičkog zaštitnika građana, nismo dobili odgovor ni od Sektora unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova o tome kakvu ulogu, i po čijem naređenju, je odigrala novosadska policija tokom asistiranja parapoliciji – privatnim batinašima.

Postavlja se pitanje, čija je policija i za koga radi? Ovih dana ih iz cele Srbije dovoze kako bi na Šodrošu danonoćno čuvali ogradu kineske kompanije”.

Prisustvo šefa Vučevićevog kabineta na protestima

“Miloš Vučević nije propustio ni jednu priliku da svoje sugrađane vređa i nipodaštava, i to rečnikom nedostojnim i kočijaša, a preko huškačkih medija.

Krenulo je dublje, pritiskom iz institucija, te se od građana prave nasilnici i iscrpljuju po konstruisanim procesima.

Na spornim događajima, potpuno nejasno zašto, bio je prisutan, šef njegovog kabineta Žarko Mićin, nekada i sam pripadnik službe obezbeđenja.

Tužilaštvu i javnosti je očigledno, slučajno ili namerno, promakla njegova uloga. Koja je bila uloga šefa kabineta na Javnoj sednici Komisije za planove? Šta je radio šef kabineta sa batinašima iz privatnog obezbeđenja ispred Skupštine APV-a?

Do sada se nije pojavljivao ni na jednom javnom okupljanju aktivista, osim na događajima vezanim za GUP.

Da li može da se preispita njegova uloga u čitavom događaju, veze sa batinašima iz firme “Intersek” i da li je on zapravo ključna osoba koja je upravljala čitavim događajem, da li je on odgovoran za prekomernu upotrebu sile koja je izazvala revolt kod građana?”.

Optuženi aktivisti uskoro pred tužilaštvom

“Masovnost krivičnih i prekršajnih prijava protiv građana koji su iskoristili sve zakonske, pa zatim i vaninstitucionalne mehanizme borbe, da ukažu na štetnost skupih projekata, ima za cilj da obeshrabri i zaplaši građane u izražavanju mišljenja.

Prvi na meti je Milorad Ljeskovac, čovek kojem su batinaši ugrozili život i privatnost jahanjem na vratu, a uskoro će pred tužilaštvo izaći i ostali osumnjičeni građani.

Sužavanje ustavom zagarantovanih prava i uvođenje u diktaturu nije prihvatljivo, odgovor će biti pravovremen i adekvatan”.

Saopštenje potpisuju Ekološki front Novi Sad, Za zeleno Novo naselje, Eko straža Novi Sad, Dunavac-Šodroš, Sačuvajmo Liman od betona, Šodroš Survivor kamp i Centar za razvoj demokratskog društva Europolis.

Privatno obezbeđenje blisko SNS tuklo i hapsilo građane na protestu u Novom Sadu (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
11 Shares
Share via
Copy link