Koronavirus Magazin

Sutra stiže kvasac

Hleb kvasac
Foto: Pixabay

Fabrika u Senti je juče (22.3.2020.) pokrenula proizvodnju kvasca, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za RTS.

– Kvasac bi trebalo da bude isporučen u prodavnice u utorak i sredu. – rekao je on i dodao da će predložiti zabranu izvoza kvasca kako bi se snabdele sve prodavnice u Srbiji.

Podsetio je da su vodovodi u Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu počele proizvodnju hipohlorida.

– Po SZO je najbolje dezinfekciono sredstvo za ravne površine, možemo da proizvedemo dnevno 50.000 litara. Sve fabrike koje su se bavile time su uništene, sada ćemo da postavimo stvari drugačije. – naveo je Nedimović.

Danas će, kaže, početi i proizvodnja 75-procentnog alkohola. Prema njegovim rečima, prioriteti za snabdevanje su klinički centri i opšte bolnice.

Napominje da proizvodnja brašna, ulja, mleka i mesnih prerađevina teče kako treba.

Kada je reč o zabrani kretanja, Nedimović je ponovio da poljoprivrednici uz dozvolu mogu boraviti na polju i duže od 17 časova.

– Prilagođavajte se vremenu kretanja, ako neko ostane na njivi, neće neko nekom odseći glavu. Život i zdravlje su na prvom mestu, za ostalo se prilagođavamo. – ističe ministar poljoprivrede.

Pripremni radovi za setvu kukuruza su u toku.

– Imamo gorivo, seme, đubrivo. Treba živeti i posle korone. – zaključio je Nedimović.

Izvor: 021.rs; RTS

Bojana Savić

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

29 Shares
Share via
Copy link