Koronavirus Recepti

Jelovnik ruske Vojno-medicinske akademije za zaražene koronavirusom

Zaraženi koronavirusom trebalo bi da prilagode svoju ishranu, slično kao u slučaju obolelih od gastritisa. Stručnjaci sa ruske Vojno-medicinske akademije „Kirov“ sastavili su jelovnik najpogodniji za zaražene virusom Covid 19.

Lekari napominju da je kod oboljevanja virusom korona, neophodno propisivanje dijete br. 2 po Peznerovom sistemu, koja je indicirana za bolesti želuca, naročito gastritis i kolitis, piše ruski Spitnik, a prenosi portal Stil.

Ovakav režim ishrane predviđa ograničen unos teško svarljivih vlakana, mleka, začinjenih jela i začina. Takođe se ne preporučuju čokolada, dimljeno meso, konzervirana hrana, usoljena riba, masno meso i proizvodi od brašna.

Ova novokomponovana ruska hrana bi trebalo da se uzima u ispasiranom obliku, a dijeta podrazumeva kaše, mladi kravlji sir, kefir, povrće, nemasno živinsko meso, ribu, bajati hleb i pečene jabuke.

“Tokom perioda rekonvalescencije (oporavka) preporučuje se dijeta br. 15, koja praktično ne sadrži ograničenja i uporediva je sa uobičajenim načinom ishrane. Dodatno se određuje kompleks vitamina, askorbinska kiselina do 600-900 mg dnevno, kao i vitamin P za jačanje zidova krvnih sudova, do 150-300 mg dnevno“, preporuka je ruskih lekara.

Sovjetski naučnik Manuil Isakovič Pevzner je tokom 1920-ih razvio sistem ishrane koji se koristio u lečenju niza bolesti. Ovaj sistem podrazumeva skalu dijeta od 1-15, prilagođenih određenom tipu bolesti.

Izolacija na ruski način: Ubio petoro zato što su pravili buku pod njegovim prozorom

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

88 Shares
Share via
Copy link