Lifestyle

Otoplastika rešava problem klempavih ušiju

Otoplastika (plastika ušiju, korekcija ušiju) je plastična hirurška operacija usmerena na problem klempavih ušiju.  Ovom metodom se uklanjaju anomalije ili se ispravlja oblik kao i izbočine.

Zna se da uši bitno utiču na opšti izgled svake osobe, bez izuzetaka. Ako njihov oblik, veličina ili položaj odstupaju od normalnog, mogu veoma negativno da utiču na samopouzdanje ličnosti.

Estetske mane uglavnom ne predstavljaju problem ukoliko su samopredstava i samopuzdanje osobe očuvani i pozitivni. Medjutim, ako ste potpuno svesni svojih prevelikih ili imate “problem klempavih ušiju“, i čitavog se života na raznorazne načine dovijate i trudite da tu svoju estetsku manu prikrijete, otoplastika (korekcija ušiju) bi za vas mogla da bude odlično rešenje, kako zbog estetike – tako i zbog samopouzdanja.

Estetska hirurgija ušiju

Velike, “klempave uši”, često su uzrok nelagodnosti, tuge, razočaranja i nesigurnosti. Nemilosrdna zadirkivanja i sticanje pogrdnih nadimaka, kao na što je na primer “klempa” i slično, počinju već u ranom detinjstvu. Sećanja na takve “dečije šale” progone njihove “žrtve” sve do zrelih godina, a u svakom slučaju još dugo vremena nakon što takve verbalne uvrede prestanu da pristižu na njihovu adresu.

Negativna iskustva ovakvog tipa iz ranog detinjstva mogu ostaviti dosta ozbiljne emocionalne posledice kod pogođene osobe. Jedna od njih je razvoj ličnosti sa takozvanim “kompleksom niže vrednosti“, koji može pratiti osobu tokom čitavog života, sputavajući je da se pozitivno ostvari na mnogim životno važnim poljima.

Zbog toga se estetska operacija ušiju preporučuje još u ranom uzrastu.

Deca od pet do sedam godina veoma dobro podnose ovaj operativni zahvat, to je ujedno i pravovremeno rešenje problema, jer sprečava eventualna dečija zadirkivanja i nelagodnosti.

Osim toga, uspešna korekcija “klempavih” ušiju će i odrasloj osobi doneti zadovoljstvo i olakšanje.

Kod plastične operacije ušiju bol je gotovo zanemarljiv, rizici od komplikacija su minimalni, a krajnji rezultati su odlični.

Kako izgleda plastična operacija ušiju?

Što se tiče anestezije, kod dece se prednost daje opštoj anesteziji, jer kod mališana lokalna anestezija ne obezbedjuje potrebno mirovanje koje je neophodno u toku operacije. A kada se plastična operacija ušiju obavlja na starijoj osobi, obično je dovoljna samo lokalna anestezija.

Dakle, pacijentu se prvo da anestezija, koža se temeljno očisti i iscrta se linija reza. Najveći deo reza je obično iza uha, da bi se izbegli vidljivi ožiljci. Površinska koža i tkivo se oljušte sa hrskavičavog rama, a zatim plastični hirurg iznova oblikuje hrskavicu, i ako je potrebno, uklanja suvišno tkivo. Na kraju operacije se ponovo prevuče spoljašnja koža, a rana zašije finim hirurškim koncem.

Preko ušiju se stavi zaštitni zavoj, ponekad se obavija oko cele glave i ostavlja sedam do deset dana. Zavoj umanjuje skupljanje tečnosti i pacijentu olakšava spavanje. Konci se uklanjaju nakon deset do dvadeset dana.

Nakon operacije ušiju ožiljci nisu upadljivi, jer se linija reza uklapa u prirodne nabore na koži. Dakle, zahvat se obavlja iza uha. Posle dve do tri nedelje pacijent može nositi naočare, ako je potrebno. Posle tri do četiri nedelje mogu se probušiti uši, što se može uraditi i tokom same operacije.

Moguće komplikacije

Proces korekcije ušiju retko kada protiče sa komlikacijama. Povremeno se na mestu zahvata skuplja tečnost, pa se u hrskavici ušiju mogu pojaviti nepravilnosti. Medjutim, ova se tečnost veoma lako uklanja.

Ne sme se zaboraviti da kod ljudi oba uha nisu uvek apsolutno istog oblika, te da ne zauzimaju apsolutno identičan položaj na glavi. Zbog toga ne treba očekivati da će ni posle operacije oba uha izgledati potpuno identično. Ali u svakom slučaju, rezultat operacije ušiju donosi pozitivne estetske rezultate.

Otoplastika ne zahteva dug period rehabilitacije. Hrskavica zarasta brzo, bol nakon operacije se slabo izražava i može se lako potisnuti anestetikom i/ili analgetikom.

Problem klempavih ušiju – Zaključak

Problem klempavih ušiju jedan je od najbezbednijih korektivnih postupaka, čime ne samo da ispravljate tako neugodne estetske nedostatke, već rešavate i povezane psihološke probleme.

Kada su u pitanju deca, kod njih se korekcija usiju može izvesti već kada napune 5-6 godina. Ova potpuno bezopasna plastična operacija daje garanciju da će svi kompleksi biti brzo zaboravljeni i da neće dovesti do ozbiljnih psiholoških problema.

Deca su suviše mala da sama odlučuju o tome da li da se u tako ranom periodu života podvrgnu operaciji ili ne, ali će kada porastu svojim roditeljima biti zahvalni ukoliko oni tu odluku preuzmu na sebe.

Kada se odlučite na ovaj korak, odaberite vrhunske stručnjake i vrhunsku uslugu, među kojima je i Atlas Estetika.

Uz njihovu pomoć možete rešiti, ne samo problem “klempavih ušiju”, već možete korigovati i poboljšati i mnoge druge različite nedostatke i anomalije na ušima.

POVEZANO: Prirodna rešenja za kurje oko na stopalu

Share via
Copy link