kurje oko na stopalu
Lifestyle

Prirodna rešenja za kurje oko na stopalu

Imate kurje oko na stopalu i ne znate kako da ga se rešite? Jabukovo sirće, propolis, čuvarkuća ili smokve samo su neka od mnoštva rešenja koje nam priroda nudi.

Da li znate zašto kurje oko zapravo nastaje. Naša stopla trpe pritisak gotovo celog tela i ukoliko nosimo neadekvatnu obuću, usled dugotrajnog pritiska i trenja dolazi do pojave kurjih očiju. Pored tesne ili široke obuće, odredjeni deformiteti stopala takodje mogu biti uzrok ove neugodne pojave.

Kurje oči najčešće se javljaju na stopalima, ali se mogu javiti i na pristima nogu, ali i na rukama. Iako nastaju zbog gotovo istih uzroka kao i žuljevi, razlikuju se po tome što kurje oko ima koren koji ide duboko u kožu i zbog toga ga je teže ukloniti.

Od kupovnih lekova poslednjih nekoliko godina su popularni flasteri za kurje oko, jeftini su i vrlo efikasni. Lepite ih nekoliko dana za redom i nosite tokom celog dana i noći. Najčešće je 4 dana dovoljno da kurje oko omekša. Tada potopite noge u toplu vodu, držite ih potopljene desetak minuta, a zatim kurje oko uklonite. Izbegavajte oštre predmete.

Ostali lekovi koje možete naći u apotekama su uglavnom poput flastera na bazi salicilne kiseline. Kurje oko na stopalu možete ukloniti hiruškim putem i laserima, potrebno je svega nekoliko minuta za ovaj tretman.

Kurje oko na stopalu – prirodna rešenja

Propolis sem što jača imunitet, vrlo je efikasno rešenje za kurjo oko na stopalu. Zagrejte komad propolisa i stavite ga na kurje oko, zatim zalepite flasterom i ostavite preko noći. Postupak ponavljajte 7 dana za redom i bićete iznenađeni rezultatima.

Čuvarkuća je jedan od najčešće korištenih prirodnih lekova za kurje oko. Sa lista čuvarkuće skinite opnu i stavite ga na kurje oko. Zalepite flasterom ili umotajte gazom i ostavite preko noći. Potrebno je postupak ponavljati oko nedelju dana.

Oljuštite glavicu crnog luka i presecite na pola, a zatim prelijte jabukovim sirćetom. Ostavite da odstoji oko 5 sati. Polovinu crnog luka stavite na kurje oko pred spavanje i umotajte gazom. Postupak ponavljajte nekoliko dana, kurje oko će omekšati i možete ga ukloniti. Obratite pažnju da ste uklonili i koren kurjeg oka, jer ukoliko ostane, kurje oko će se vratiti.

Kupite sveže smokve. Presecite smokvu na pola i stavite na kurje oko. Ostavite preko noći, a ujutro isperite noge mlakom vodom. Postupak ponovite nekoliko dana. Kurje oko na stopalu je najtvrđe, pa će vam biti potrebno više dana da ga omekšate i uklonite.

Kurje oko – prevencija

Kurje oko najčešće nastaje zbog neadekvatne obuće. Tesna obuća, kao i preširoka negativno deluje na naša stopala. Stalno nošenje špicastih cipela i visokih potpetica takođe može prouzrokovati ovu pojavu. Birajte obuću sa anatomskim uložcima.

Prekomerno znojenje nogu je takođe jedan od uzročnika pojave kurjeg oka. Nosite pamučne čarape i menjajte ih svakodnevno. Jednom nedeljno kamenom za pete uklonite mrtvu kožu sa stopala, pedikir i kupka za noge su takođe preporučljivi.

Kurje oko se vrlo često javlja i kod dece. Glavni uzročnik je nasleđena obuća. Cipelica se formira prema stopalu i kada dete nasledi cipelicu ona je deformisana. Tada stopalo deteta trpi trenje koje može prouzrokovati pojavu kurjih očiju, ali i ozbiljnije zdravstvene probleme.

Ukoliko već imate kurje oko nipošto ga ne secite, to može samo izazvati dodatnu infekciju. Kurje oko ima koren i nije dovoljno ukloniti njegov površinski sloj. Ukoliko nismo uklonili koren, kurje oko će se ponovo pojaviti posle određenog vremena.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share Follow Tweet Share Share