Magazin Novi Sad

Goran iz Temerina gospodar murala, najveći je Zvezdaš na svetu, a kuća slikarsko platno (FOTO)

goran-murali
Foto: Luftika

Za Gorana Bubnjevića iz Temerina hobiji nisu samo način da se ispuni vreme, oni su spoj ljubavi i strasti – aktivnosti zbog kojih izgleda kao da vreme stane svaki put kada im se prepusti.

Slikanje murala, kolekcionarstvo i muzika su suštinski deo njegovog bića i života. Za murale kojima je popunio svaki milimetar fasade svoje kuće kroz šalu kaže da su spoj umetničkog stvaralaštva Uroša Predića i Paje Jovanovića, a za sebe govori da je najveći navijač Crvene Zvezde na svetu.

Već pri samom ulasku u fino uređeno dvorište sa sveže pokošenom travom i betonskom stazicom obojenom u crveno-belo na zidovima nas dočekuju znamenite istorijske ličnosti, slavni sportisti, muzičari, ali i čuvene svetska zdanja.

Goran u razgovoru za Luftiku kaže da je ideju o oslikavanju murala pronašao u dokolici za vreme izolacije u toku pandemije koronavirusa.

– Odlučio sam da iskoristim vreme na kreativan način. Volim sport, istoriju i muziku, pa sam prvo probao da uradim grb Crvene Zvezde. Bio sam jako zadovoljan kako je ispao, posle toga sam rešio da naslikam sve omiljene ličnosti iz istorije, sporta i muzike. Ideje dolaze spontano.

Na prvi pogled možda izgleda da sam u jednu celinu spojio nespojivo. U stvari radim samo ono što volim i što me ispunjava. Dok slikam obavezno slušam muziku, trenutno preslušavam Stonse. Sada, kako se približava Vidovdan skiciram Miloša Obilića. Kosovku devojku sam naslikao i ona mi je omiljeni mural, skoro kao original Uroša Predića – kroz osmeh nam priča ovaj 58-ogodišnjak pun pozitivnog duha i entuzijazma.

Za nepune 3 godine Bubnjević je naslikao preko 100 murala. Zidove njegove kuće krase Suzi Kvatro, Sveti Sava, Maradona, car Dušan, Bajaga, Karađorđe, Ivo Andrić, Ivana Španović, Džejms Din, Napoleon, Merilin Monro…

Goran koristi farbu za beton da se boje ne bi sprale a murali uništili. Kaže da je prezadovoljan svojim radovima.

– Svi su uspeli i to me raduje. Prvo se skicira i onda nanosi boja, prostora za greške nema. Crtež mora biti simetričan, jer ako nije onda je karikatura. Za jedan je potrebno oko dve nedelje, sve zavisi i šta radim. Tu su i najvažnije građevine; Trijumfalna kapija, Skupština Srbije, Hram Svetog Save, Ajfelova kula, Krivi toranj u Pizi i naravno Marakana.

Uradio sam i crkvu Santa Marija dela Salute sa Lenkom Dunđerski, kao svojevrstan omaž ljubavi između nje i Laze Kostića. A vidite Teslu, kao živ, i Dragan Džajić, kao prirodni. Savićević je isto ispao fenomenalno, jako sam zadovoljan. Partizanovce nisam slikao ali ne može bez Grobara biti derbi, rivalstvo je oba kluba i napravilo velikim – u svom stilu će Bubnjević.

Zidovi prekriveni muralima predstavljaju i ulice, Vožda Karađorđa i Dragana Džajića.

– Tu ideju sam video u Drvengradu i rekoh, kad može Kusturica sad ću i ja ovde kod mene – smeje se Goran.

U dvorišnim prostorijama Bubnjević je pored sobe sporta i muzike stvorio i kako kaže, jedinstveni muzej Crvene Zvezde koji datira od 1978. godine kada je nabavio prvi poster.

– Džaja je tada bio najbolji igrač na svetu, tako sam i zavoleo Zvezdu. On mi je do dan danas ostao omiljeni igrač. Imam mnoštvo knjiga, brošura, slika, magazina, dnevnika, postera. Ne samo o Zvezdi, već fudbalu i sportu generalno. Sve sam složio i mislim da ne postoji informacije koja se ne može naći. Kako sam sve sakupljao, tako sada skoro znam napamet svaku šampionsku postavu, klupsku a i reprezentativnu.

Isto tako je počelo i sa muzikom. Bitlsi i Rolingstonsi su me uveli u svet rokenrola. Ja sam zavoleo obe grupe iako su se skoro svi priklanjali jednoj. Kasnije sam sakupljao sve i o drugim bendovima i žanrovima. Takođe, to je dovelo do toga da znam postavu gotovo svake grupa koja je ostavila značajniji trag – ističe Goran, koji nam je zaista nabrojao desetak fudbalskih i bendovskih postava za sva vremena.

Osim što poseduje materijal koji ne može ni da se nabroji sve i kad bi pokušali, ovaj čovek odaje utisak hodajuće enciklopedije. Njegova omiljena domaća grupa je Bijelo Dugme, za Bitlse kaže da su najveća senzacija svih vremena, Pele najbolji fudbaler a najistaknutija istorijska ličnost Miloš Obilić.

No, on je u toku i danas, nema nameru da se zaustavi sa kolekcionarstvom – ali kao najveći zvezdaš na svetu kaže da ima neostvarenu želju.

– Voleo bih da neki igrač od tri zlatne Zvezdine generacije bude moj gost i vidi šta sve imam u svojoj kolekciji. To bi mi bila zaista najveća čast – zaključuje za naš portal Goran Bubnjević.

Što se tiče murala, Goran planira da ih oslikava i ubuduće. Međutim, s obzirom da je pokrio praktično sav prostor koji je imao na raspolaganju i mogao da dohvati merdevinama, za nove bi mu bila potrebna skela sa koje bi ih slikao. Kreativnosti i volje ovom posve osebujnom čoveku svakako ne manjka.

Mural Željka Mitrovića osvanuo u Zemunu, navijači ga ekspresno prekrečili (FOTO)

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
66 Shares
Share via
Copy link