Magazin

Elena zbog teške materijalne situacije prodaje svoje slike samo da bi i dalje slikala (FOTO)

elena 1
Foto: Privatna arhiva

Dvanaestogodišnja Elena Stojanović iz Donjeg Dragovlja kraj Niša na dobrom je putu da ostvari svoj san, da postane slikarka, uprkos poteškoćama sa kojima se na tom putu suočava. Ona prodaje svoje slike sa samo jednim ciljem – da nastavi da slika.

Zahvaljujući humanim ljudima koji su joj početkom godine donirali pribor za slikanje, kao i onima koji su na aukciji kupili njene slike i crteže, Elena je proteklih meseci uradila dosta novih radova i značajno unapredila svoju slikarsku tehniku.

Ovih dana Eleni je stigla još jedna dobra vest, škola crtanja Da Vinči iz Niša poklonila joj je časove crtanja i slikanja za narednih godinu dana.

Devojčica inače živi sa ocem Dejanom koji nema stalni posao, tako da im nabavka slikarskog pribora predstavlja veliki izdatak za skroman kućni budžet.

Sveštenik Zaplanjske parohije Dušan Janković pritekao im je početkom godine u pomoć pri nabavci slikarskog pribora prikupljanjem donacija i organizovanjem internet aukcije na kojoj su prodate Elenine slike.

elena 2
Foto: Privatna arhiva

Devojčicin otac Dejan Stojanović kazao je za odeljak „Zadovoljna“ na portalu Nova.rs da je njegova ćerka već iskoristila skoro sva platna i boje tako da će uskoro morati da organizuju novu aukciju njenih slika.

“Elena zaista voli da slika, a prodaja slika jedini je način da sakupimo novac za nabavku pribora kako bi nastavila da se i dalje time bavi. Ja preko leta dosta radim različite građevinske i molerske radove, ali novac koji zaradim potreban nam je za život tokom čitave godine”, izjavio je Stojanović.

On je kazao da će voziti Elenu do 40 kilometra udaljenog Niša na časove slikanja i crtanja jer želi da ispuni želju svoje ćerke da jednog dana postane slikarka. Dodao je da mu je izuzetno drago što će Elena tokom predstojećih 12 meseci učiti od profesionalnih slikara jer je do sada uglavnom sve naučila sama, uz pomoć snimaka sa Jutjuba.

elena
Foto: Privatna arhiva

Elena je kazala da mnogo voli da crta i slika, ali da su boje baš skupe, kao i sve ostalo što joj je od pribora potrebno.

„Crtam odmalena, a počela sam da slikam pre dve i po godine. Najradije crtam i slikam pejzaže i divlje životinje. Nemam puno drugarica u selu, tako da slobodno vreme uglavnom provodim sa četkicama i bojama“, izjavila je Elena koja je završila šesti razred osnovne škole u Donjem Dušniku, i to kao jedini đak u svom razredu.

Ova talentovana devojčica do sada je poklonila i veći broj slika ljudima koji su joj donirali slikarski materijal, a dve slike donirala je tokom snimanja emisije “S Tamarom u akciji” u Gornjem Dragovlju. Jednu sliku poklonila je porodici čija je kuća sređena, a drugu poznatoj novinarki.

Izvor: Zadovoljna.nova.rs

Gala Čaki – slikarka koja je osvojila svet

Čitajte Luftiku na Google vestima

128 Shares
128 Shares
Share via
Copy link