Lifestyle

Murali ili grafiti – umetnost ili vandalizam?

Prva reakcija na grafite jesu poruke mržnje i netrpeljivosti koje u poslednje vreme ispunjavaju gradske fasade.  Ali grafiti mogu biti i način izražavane autentične urbane kulture, vrlo često utemeljene u vrednostima potpuno suprotnim od pomenutih. Za umetnike iz New Point of culture, oni su upravo to.

Ovo udruženje nedavno je prekrečilo grafit mržnje u Šafarikovoj ulici i na njegovom mestu napravilio ekološki mural, koji Novi Sad naziva gradom ljubavi i tolerancije. Portparolka New Point of Culture (NPC) Višnja Knežević navodi da saradnja sa  „antigrafiti jedinicom” nije novost, ali da ekološki materijali za oslikavanje jesu.

–  Grafiti mogu da šire divne poruke i ulepšavaju grad – kaže Kneževićeva.

mural-1

New Point of Culture neformalno postoji više od 10 godina, a kao registrovano udruženje 5. Čine ga 12 umetnika, među kojima su i diplomirani slikari. Osim murala kojih ima po celom gradu, organizovali su radionice i učestovali u projektu „Novi Sad, grad murala”. Rad svih članova je volonterski i po rečima jednog od umetnika, Nenada Jelovca „oni ljudima bukvalno ponude umetnost”.

Jelovac dodaje da pošto ovaj vid umetnosti mnogi smatraju nelegalnim, to može da predstavlja problem, pogotovo jer se ponekad radi noću i tajno.

U kojoj meri promovisanje ovakve vrste umetnosti pomaže protiv ispisivanja običnih grafita, svedoči primer škole „Jovan Dučić” koja je dobila NPC tretman i nakon toga više nije bila na meti vandala.

mural-2

Dobijanje dozvola za oslikavanje murala je jako komplikovano i traži saradnju od gradskih vlasti, a najčešće podrazumeva rvanje sa birokatijom. Proces je lakši kod oslikavanja privatnih objekata, jer zahteva samo dozvolu vlasnika.

Zainteresovani za saradnju sa New Point of Culture, mogu se o novim radionicama i projektima informisati putem njihove fejbuk stranice.

Janko Kanja

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

15 Shares
Share via
Copy link