Magazin Srbija

Pozovi Malog radi poniženja

sinisa-mali-ministar
Pritscreen Facebook / Ministar finansija Siniša Mali

Prošlo je 30 i nešto dana od prvoaprilske najave o spasonosnim merama koje će Srbiju učvrstiti na svetskom ekonomskom tronu. Predsednik i Vlada su sad dvostrukom rascepu: Kako ispuniti olako dato političko obećanje (i ne dopustiti da Vučić 47. put za 2 meseca ispadne smešan) i kako zakomplikovati proceduru da što manji broj građana, preduzetnika i firmi može da ostvari svoje pravo.

Jedno je sigurno – donete mere će napraviti toliku rupu u budžetu da ćemo biti srećni ako budemo mogli da biramo između krize i recesije. Ovde leži još jedan od razloga zašto se Srpskoj naprednoj stranci žuri da raspiše i održi izbore.

Predsednik i Vlada sada spasavaju ono što se spasiti ne može, piše Marko Majić u kolumni za See Biz, koju prenosimo ovde:

Ali da se vratimo na početak. Prvog aprila, ministar finansija Siniša Mali izjavio je, da je cilj ekonomskih mera za sprečavanje posledica izazvanih pandemijom koronavirusa da država preuzme na sebe najveći deo tereta krize.

Dva su osnovna cilja ekonomskih mera: očuvanje radnih mesta i pomoć najteže ugroženom delu privrede – malim i srednjim preduzećima i zanatlijama u svim sektorima.

Za mere je namenjeno 5,1 milijardu evra, a Mali je objasnio da je to oko 50 odsto državnog budžeta, odnosno oko 11 odsto bruto nacionalnog dohotka i da je to Srbija mogla da uradi jer ima stabilne finansije.

U toku ove bajkovite price potvrdio je i ono što je predsednik Vučić rekao u nekom od svakodnevnih stand-up nastupa na prorežimskim televizijama : “USKORO ĆE BITI USVOJENA UREDBA O 100 EVRA SVAKOM PUNOLETNOM GRAĐANINU SRBIJE!!!”

Ne možemo opisati kakvo blaženstvo je preplavilo građane Srbije. Sto evra, nije loše u ovim teškim vremenima.

Realno, nama u ovom preporodu i renesansi koju živimo sa predsednikom Vučićem to i nije potrebno ali neće da se baci.

Senku na opštenarodnu radost je bacila izjava ministra Malog da se na predstavljanju ekonomskih mera predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije pojavio jer je premoren. Vučić je se danonoćno bori za živote ljudi, sustigao ga je zamor i premor. Ali jak je on….

Prođe tako 23 dana i svaki punoletni građanin je skovao neki plan kako će da potroši tih fenomenalnih 100 evra, kada sinoć na TV Pinku, hladan tuš:

Kaže ministar Mali: “Automatski svim penzionerima – njih je 1,7 miliona, kao svima koji primaju socijalnu pomoć, automatski ćemo uplatiti po 100 evra. Počinjemo od 15. maja, a onda ćemo preostalim punoletnim građanima dati mogućnost da se prijave da li žele 100 evra.”

Ministar Mali je rekao da će se prijava za 100 evra potvrđivati telefonom, jer je proteklih dana čuo da mnogi ne žele tu pomoć.

Kako to da se prijavimo???? Kada malo bolje razmislimo, najava o 100 evra je data prvog aprila, na svetski dan šale. Jel ovo APRLILILI???

Kako se sada osećaju punoletni građani? Da li je ovo poniženje? Da li će proraditi ponos i poslovični srpski inat pa će mnogi odbiti da se prijave? Da li je ovo dodatno vređanje inteligencije i dostojanstva?

Na vama je da li ćete pozvati Malog radi poniženja. Na vama je da li ćete okrenuti broj telefona i prijaviti se. Naravno ako uspete, jer znamo kako je kada se telefonski kontaktiraju institucije države…

Vi ste 67. na čekanju…bip…bip…bip

Put do 100 evra popločan je mogućim zloupotrebama ličnih podataka

PARTNERI SAJTA


137 Shares
137 Shares
Share via
Copy link