Magazin

Put do 100 evra popločan je mogućim zloupotrebama ličnih podataka

Država je najavila da će pomoć od 100 evra dobiti svi građani. Međutim, pravila dobijanja novca nisu ista za sve. Dok će nekima novac biti uplaćen direktno, ostallima sleduje onlajn prijavljivanje ili zvanje kol centra.

A da bi pomoć dobili, ti građani su u obavezi da ostave svoje podatke iz lične karte i broj računa u banci. Takav potez, prema oceni pojednih stručnjaka, mogao bi da dovede do zloupotreba, piše N1.

U prvi mah se činilo da će biti lako. Ali dobijanje obećanih 100 evra od države, ipak, neće biti jednostavno. Iako su predstavnici države prvobitno najavili da će tu privilegiju imati svi punoletni građani, ubrzo su promenili pravila.

Penzionerima i primaocima socijalne pomoći novac će biti uplaćen direktno, dok će ostali morati da telefonskim pozivom se izjasne da li žele „poklon“ države.

„I ukoliko im 100 evra treba, samo jednim telefonskim pozivom na kol centar ili onlajn da se prijave i tih 100 evra će odmah i dobiti“, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

„Uradili smo to da će ljudi moći da pozovu taj broj, nula dinara će da plate, dogovorili smo s Telekomom, dakle nikakav trošak nemate, svako ko se javi, ko je državljanin Srbije, pa čak i u inostranstvu i da ostavi broj žiro računa, dobiće taj novac, samo je potrebno da se javite, nula dinara će te to.. da dobijete“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sem žiro računa, građani će, kako je rekao ministar Siniša Mali, biti u obavezi da prijave broj lične karte, kao i jedinstveni matični broj. A upravo to bi, prema oceni bivšeg poverenika i advokata Rodoljuba Šabića, moglo da stvori problem. Jer, kako kaže, ostaje nejasno ko će i na koji način obrađivati podatke prijavljenih ljudi, što otvara mogućnost zloupotrebe.

„Sa vašim brojem lične karte i vašim jedinstvenim matičnim brojem neko zlonamreran bez problema može dobiti par novih telefonskih brojeva na mobilnoj telefoniji i napraviti velike račune, da ozbiljnijim zlonamernim operacijama i ne razgovaramo, tipa – otvaranje bankovnog računa, davanje garancije, uzimanje kredita, šta god, ne bih sad da spekulišem o kojim zloupotrebama je moguće, ali potpuno je neprepoznatljivo kakva je svrha ovog pristupa koncepta i samim tim je ova ideja ozbiljno kompromitovana“, smatra advokat Rodoljub Šabić.

Da su zloupotrebe moguće, mišljenja je i aktuleni poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović. Ukazuje i da ostavljanje svih traženih podataka građana nije neophodno.

„Ukoliko budu traženi osnovni podaci, kao što su ime i prezime i eventualno broj računa na koji treba uplatiti, mislim da je smanjena mogućnost zloupotrebe, naravno, ukoliko se bude tražilo više podataka, a to neće biti u skladu sa minimizacijom podataka koju propisuje kao jedno od načela zakon o zaštiti podataka o ličnosti, onda bi moglo doći do zloupotrebe. Građani ukoliko zaista puno sumnjaju u zloupotrebu svojih podataka, niko ih ne može naterati da daju te podatke, ali u tom slučaju će ostati bez 100 evra“, kaže poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović.

Put koji je država predložila za dobijanje 100 evra vrlo je problematičan, ocenjuje ekonomska novinarka Radojka Nikolić. Poručuje i da mogućim problemima tu nije kraj.

„Vrlo je diskutabilno da li će novac doći do svih građana koji žele da ga dobiju, s obzirom na tehničke mogućnosti ili uslove na koji način će se oni prijavljivati, koliko će to telefonskih linija i kako biti realizovano, tako da je čitava ta situacija sa podelom novca na taj način, od ideje da to može da podstakne domaću ekonomiju, pa do defakto novog zaduživanja i novog budžetskog deficita koji na ovaj način pravimo vrlo diskutabilna“, smatra ekonomska novinarka Radojka Nikolić.

Prijava za dobijanje obećanog novca, prema najavi zvaničnika, počinje 15. maja i trajaće do 5.juna. Za to vreme iz Fiskalnog saveta poručuju da je pomoć države od 100 evra najveća i nepovratna greška u repibličkom budžetu.

Obavezno uzmite svojih 100 evra, jer mogu lako da završe u kasi nekakve stranke

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

1.4K Shares
1.4K Shares
Share via
Copy link