Recepti Top 10

8 ukusnih i brzih posnih predjela kojima će vaši gosti biti očarani

Posna predjela su neizostavan deo svake slavske trpeze. Glavno jelo je lako osmisliti, ali kada je reč o posnim predjelima domaćice čestom muke muče razmišljajući sa čime dočekati goste.

Ovim fenomenalnim, brzim i lakim receptima uštedećete vaše vreme i trud! U ovih 8 predjela, vrlo ukusnih i jednostavnih za spremanje, svi vaši gosti prosto će uživati.

1. POSNA RUSKA SALATA

  • 2 konzerve sardine,
  • posni majonez,
  • 4 manje šargarepe,
  • 4 kisela krastavca,
  • 1 veći krompir,
  • 300 g graška,
  • biber,
  • so.

Priprema

Krompir, šargarepu i grašak obariti i iseckati na kockice.Dodati sitno iseckane krastavčiće i izgnječene sardine očišćene od repova, glava i kičme.

Posoliti, pobiberiti, pa sve zajedno umešati u posni majonez. Smesu sipati u staklenu činiju i ostaviti u frižider minimum 1 sat pre služenja.

2. POSNE GALETE

  • 400 g brašna
  • 200 ml ulja
  • 125 ml piva
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1.5 kašičica soli
  • 50 g susama

Priprema: Od sastojaka zamesiti testo. Praviti loptice i posuti ih susamom. Peći oko 20 min. na 220C.

3. POSNA KIKIRIKI SALATA

  • 300 g graška
  • 300 g kukuruza šećerca
  • 50 g pečenog slanog kikirikija
  • 1 šoljica od kafe pirinča
  • 200 g posnog majoneza
  • 2 kisele crvene paprike (mogu i sveže)
  • soli po ukusu

Priprema

Pirinač skuvati sa 2 šoljice vode. Nakon 10 minuta, pirinač skloniti sa vatre i ostaviti poklopljen da se ohladi.

Grašak i kukuruz obariti (ako nisu iz konzerve), a kikiriki i papriku sitno iseckati. Dodati proceđen, ohlađeni pirinač i majonez. Sve promešati i po ukusu posoliti, ali vodite računa da je kikiriki već slan.

4. POSNE PROJICE

  • 3 šoljice za kafu pšeničnog brašna
  • 3 šoljice za kafu projinog brašna
  • 3 šoljice za kafu kisele vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 šoljica za kafu ulja
  • 30 g susama
  • 30 g semenki suncokreta
  • 30 g lanenog semena
  • kašičica soli.

Priprema

Pomešati kiselu vodu i ulje, pa im lagano dodavati prašak za pecivo, pšenično i projino brašno, mešajući varjačom da se dobije glatka smesa, bez grudvica.

Na kraju umešati susam, očišćene semenke suncokreta, seme lana i so, pa sve ponovo izmešati da se sastojci sjedine. Izliti u nauljene kalupe za mafine (do 2/3 jer će testo malo nadoći).

Peći u rerni, prethodno zagrejanoj na 200°C, otprilike 15 minuta (treba da budu zlatnožute boje).

5. OBLANDA – ROLAT SA TUNJEVINOM

  • 1 list oblande
  • 2 konzerve tunjevine
  • 100 gr kukuruza šećerca
  • 3 veća kisela krastavčića
  • 2 kašike preprženog susama
  • 100 gr margarina
  • so
  • biber
  • kečap

Priprema

Oblandu stavite između dve vlažne krpe da omekša dok pripremate fil. Tunjevine ocedite od masnoće, zatim dodajte umućeni margarin i sve zajedno izmiksajte.

Dodajte iseckane krastavčiće, kukuruz šećerac i prepržen susam. Sve zajedno sjediniti i sa filom premazati omekšalu oblandu, a zatim je uviti u rolat.

Ostaviti 2 sata u frižideru da se stegne i pre nego što se iseče rolat, ukrasite kečapom.

6. POSNE RUŽICE

  • 10 kora za pitu
  • šaka sojinih ljuspica predhodno potopljenih u malo vode
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 kašika prženog susama
  • 4 kašike paradajz sosa ili kečapa + kečap za premazivanje kora
  • so, biber, origano, bosiljak, beli luk u granulama
  • Ulje i voda za premazivanje kora

Priprema

Sitno iseckati crni luk, prodinstati, dodati sojine ljuspuce i kratko dinstati. Dodati paradajz sos i začine.

Uzimati po dve kore, prvu poprskati vodom i uljem, pa staviti drugu koru koju premazete kečapom, rasporediti nadev, urolati i oblikovati ružice.

Odozgo premazati uljem i posuti susamom. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

7. POSNA SLANA BAJADERA

  • 800 gr posnog sira
  • 250 gr posnog margarina
  • 200 gr prezle
  • 100 gr susama
  • 1 tunjevina
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 3 kisela krastavčica
  • manja veza svežeg peršuna

Priprema

Kačkavalj izrendajte na sitno rende pa ga umutite sa margarinom. Podelite smesu na tri jednaka dela. U prvi deo stavite prezle i susam , u drugi deo stavite oceđenu tunjevinu i alevu papriku, a u treći deo stavite seckane krastavčiće i peršun.

Svaku smesu rukama dobro izradite.

U dublji manji pleh rastanjite prvo smesu sa prezlama, preko stavite smesu sa tunjevinom, i na kraju smesu sa krastavčićima. Poravnajte i stavite u frižider minimum tri sata da se stegne.

8. PITA SA PEČURKAMA

  • 500 gr svežih šampinjona
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • biber,
  • so
  • 1,5 dl ulja
  • 500 gr gotovih kora za pite

Priprema

Fil: iseći crni luk što sitnije, dinstati ga na ulju i kad postane staklast, dodati na rezance sečene šampinjone. Još malo dinstati, pa dodati soli i bibera po ukusu .

Uzeti dve kore premazati uljem pa staviti fil. Odozgo pokriti sa još dve kore, takođe poprskati uljem. Preklopiti kraće krajeve na 2 cm i uviti u rolnu.

Ređati rolne u namazan pleh, premazati ih uljem i peći u rerni na 180 stepeni.

Posno: 5 sjajnih recepata za jela od ribe

Izvor: Opanak

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

200 Shares
200 Shares
Share via
Copy link