Lifestyle

Posle 50. godine života žene ne treba da jedu ovu hranu

Svi se sećamo bezbrižnog mladalačkog doba kada smo mogli da jedemo slatkiše i grickalice bez većih posledica. Ipak, nakon završene 50. godine života, mnoge stvari počinju da se menjaju, pogotovo kod žena.

Srednje godine ne donosi samo prve sede vlasi i bore, već i usporavanje metabolizma, gubitak estrogena i još puno drugih hormonalnih promena. Na šta se sve to skupa svodi? Žene vežbaju i vežbaju, ali kao da se ništa ne menja, šlauf oko struka uopšte se ne smanjuje, piše prtal Stil.

Šta mogu da preduzmu žene starije od pedeset?

„Sve umereno“, stara je izreka koja ne može biti tačnija! S godinama je sve važnije zdravo jesti. Uz izreku koju smo spomenuli treba imati na umu još jednu – „vežbanje nikad ne može do kraja da izbriše greške koje pravimo za stolom“.

Svetski instituti koji se bave starenjem svake godine donose vodiče za pametne srednje godine koji obavezno sadrže i preporuke kako i šta jesti.

Osnovno pravilo: jedite nutritivno bogate namirnice i obroke i sve radikalne promene u ishrani prođite s lekarom, da ne bi bilo iznenađenja. Recimo, žene koje su na statinima, lekovima protiv holesterola, ne smeju da jedu grejpfrut, koji je inače savršen izbor za sve ostale žene!

Fokus treba da bude na zdravim proteinima i povrću, a važno je u ishranu uvrstiti što više namirnica živih boja.

Saveti nutricionista

Nutricionisti savetuju da žene nakon 50. godine izbegavaju viršle, kobasice i slaninu, jer su slani i puni aditiva. Ove namirnice su masne i prerađene, pa su nutritivno manje vredne.

Proteinske pločice ili čokoladice prepune su šećera i industrijskih sastojaka. Često sadrže proteinski prah od soje koja je tretirana pesticidima. Čuvajte se i „uličnih“ kokica jer se često peku na starom, lošem ulju i njime su prezasićene.

Ako volite smuti od voća, pravite ga same sa zaleđenim voćem, svežim zelenim povrćem poput bejbi spanaća, s prirodnim jogurtom bez šećera ili nezaslađenim bademovim mlekom.

Ključni razlog zašto jaja treba jesti SVAKI DAN

194 Shares
194 Shares
Share via
Copy link