polarni medvedi
Ljubimci Magazin

Polarni medvedi počeli da jedu sami sebe, a glavni krivac smo mi

Nučnici i ekolozi iz Rusije koji prikupljaju informacije o životu i navikama polarnih medvea na Arktiku došli su do potresnih zaključaka. Naime, među medvedima je primećen drastičan porast kanibalizma, a kao najveće krivce vide ljudsku rasu.

Uočili su i češće slučajeve napada mužjaka na ženke i mladunčad. Pretpostavljaju da je za kanibalizam odgovoran nedostatak hrane, kaže naučnik Ilija Mordvincev iz Severcovljevog instituta za ekologiju i evoluciju koji deluje pri ruskoj Akademiji nauka.

Rezultati studije objavljeni za vikend upućuju na to da je poslednjih godina primećen veći broj slučajeva u kojima su ove životinje lovile i jele pripadnike sopstvene vrste. Mordvincev kaže da nije u potpunosti jasno da li je to povezano s klimatskim promenama.

„Kanibalizam je među polarnim medvedima poznat, ali zabrinjava nas to što su takvi slučajevi pre bili retki, a danas ih evidentiramo sve češće. U nekim periodima tokom godine jednostavno nema dovoljno hrane i veći mužjaci napadaju ženke s mladima“, pojasnio je.

Polarni medvedi najčešće love foke na santama leda. Ali, s obzirom na to da Arktički okean duže bude bez leda, oni su primorani da krenu na kopno kako bi pronašli hranu.

U poslednjih nekoliko meseci objavljeno je nekoliko izveštaja koji upućuju na to da se medvedi sve češće približavaju mestima na kojima žive i rade ljudi, kazao je ruski naučnik, a preneo portal Mondo.

Zavet plemena Amozonije: Daćemo poslednju kap krvi da spasimo ovu šumu

covid 19 kontakt desk

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

536 Shares
536 Shares
Share via
Copy link