Magazin

Beli medvedi ugroženi zbog kobnih klimatskih promena, jedu travu, bobice i ptičija jaja

polarni medvedi klimatske promene glad
Foto: Freepik/wirestock

Kobne klimatske promene i topljenje arktičkog leda mogle bi da imaju tragične posledice po populaciju polarnih medveda. Naime, naučnici upozoravaju da bi se ova životinjska vrsta mogla suočiti sa glađu zbog globalnog zagrevanja, pošto ne mogu da prilagode svoj režim ishrane životu na kopnu.

Polarni, beli medvedi najčešće se hrane prstenastim fokama, koje love na ledenim pločama Severnog ledenog mora.

Međutim, kako led nestaje zbog klimatskih promena i globalnog zagrevanja, veliki broj belih medveda provodi sve više vremena na obalama, hraneći se ptičijim jajima, bobicama i travom, prenosi BBC.

Međutim, život belih medveda na kopnu čini da oni brzo gube telesnu masu, što povećava rizik od uginuća, prenosi 021.rs.

Polarni medved je postao simbol sve veće pretnje koju donose klimatske promene na Arktiku, ali stvarni uticaj globalnog zagrevanja na ovu vrstu je komplikovan problem.

polarni medvedi klimatske promene glad
Foto: Freepik/vecstock

Iako je tokom 1980-tih godina broj belih medveda opao, uglavnom zbog neodrživog lova, uvođenjem oštrije pravne regulative i zaštite ove vrste, broj jedinki je porastao.

Globalno zagrevanje smatra se i dalje najvećom pretnjom za opstanak ove vrste, kojoj su zaleđena prostranstva Severnog ledenog mora ključna za opstanak.

Medvedi koriste zaleđene površine Severnog ledenog mora uglavnom u kasno proleće i rano leto, kao lovište za prstenaste foke koje imaju visoku koncentraciju masti, ali zbog klimatskih promena sve je manje površina pod ledom.

Izvor: 021.rs

Izgledneli polarni medved zaglavio jezik u konzervi i u očaju moli ljude za pomoć (VIDEO)

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link