Magazin Svet

Ekstremna hladnoća u Mongoliji odnela živote 2 miliona životinja

ekstremna hladnoća mongolija pomor životinja
Izvor: Freepik/rorozoa

Dok zime u Srbiji po temperaturama sve više podsećaju na proleće, u nekim delovima Azije i dalje vladaju uslovi koji podsećaju na dolazak novog ledenog doba. Ovi ekstremni uslovi dodatno su pojačani uticajem klimatskih promena.

Tako je više od dva miliona životinja uginulo je ove zime u Mongoliji, rekao je vladin zvanični dok se zemlja suočava s ekstremnom hladnoćom i snegom.

Ekstremno niske temperature od decembra do marta nisu novost u istočnoazijskoj zemlji, gde u nekim područjima umeju da padnu na -50 stepeni Celzijusa.

Ekstremni vremenski uslovi poznati pod nazivom “zud”

Međutim, ova zima bila je oštrija nego inače, s temperaturama nižim od uobičajenih i veoma obilnim snegom, rekli su Ujedinjene nacije u nedavnom izveštaju.

Gantulga Batsaikhan iz ministarstva poljoprivrede je rekao da je do danas od gladi i iscrpljenosti uginulo 2,1 miliina grla stoke.

Mongolija je na kraju 2023. imala 64,7 miliona takvih životinja, uključujući ovce, koze, konje i krave, pokazuju statistički podaci.

Ovi ekstremni vremenski uslovi, koji se u Mongoliji nazivaju “zud”, po pravilu dovode do smrti ogromnog broja domaćih životinja.

Ujedinjene nacije su rekle da klimatske promene povećavaju učestalost i intenzitet zudova, prenosi 021.rs.

Mongolija se u protekoj deceniji suočila sa šest zudova, uključujući onaj na zimu 2022./2023. kada je uginulo 4,4 miliona grla stoke.

Led onemogućava ispašu stoke

Ovogodišnji zud je pogoršan letnjom sušom koja je onemogućila životinjama da stvore zalihe masnog tkiva koje bi im pomogle da prežive oštru zimu.

Sedamdeset odsto Mongolije se suočava sa “zudom” ili sličnim uslovima, prema UN-u. U istom periodu prošle godine taj broj je iznosio 17 odsto.

– Zima je započela obilnim snegom, ali odjednom su porasle temperature vazduha pa se sneg otopio. Tada su temperature opet pale, što je sneg koji se otapao pretvorilo u led – rekao je stočar Tuvshinbayar Byambaa za AFP.

Stoka teško dolazi do trave koja je ispod leda, dodao je, što onemogućava ispašu i prisiljava mnoge stočare da pozajmljuju novac kako bi kupili hranu.

– Promene vremena su toliko nagle ovih dana – kazao je Tuvshinbayar.

Vlada obećala pomoć stočarima u pogođenim područjima

Najsmrtonosniji zabeležen zud dogodio se na zimu 2010./2011. kada je uginulo više od 10 miliona životinja, što se tada odnosilo na četvrtinu ukupne stoke u zemlji.

Sneg je ove godine pogoršao situaciju stočara, zarobivši ih u hladnijim krajevima i onemogućivši im da kupuju hranu i seno za svoje životinje u obližnjim gradovima.

Mongolija je jedna od najređe naseljenih zemalja u svetu, a oko jedne trećine njenog stanovništva od 3,3 miliona ljudi živi nomadskim načinom života.

Vlada je obećala pomoći i pokrenula kampanju je dostave sena stočarima, u pokušaju da spreči dalji gubitak ključnih sirovina poput mesa i kašmira, nekih od glavnih izvoznih proizvoda zemlje.

Međutim, Tuvshinbayar i njegove kolege stočari se za sada samo mogu moliti za toplije vreme.

Izvor: 021.rs, Hina

Vukovi bi mogli da izgube status strogo zaštićene vrste u EU jer su – preopasni

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link