Svet Vesti

Jedan od najvećih gradova na svetu tone, a država gradi novu prestonicu

jakarta
Džakarta i nova prestonica u nastajanju, foto: EPA, Shutterstock

Smeštena na severozapadnoj obali ostrva Java na ušću reke Cilivung, Džakarta je glavni i najveći grad Indonezije. U njemu živi skoro 11 miliona ljudi, a ako računamo i okolinu, čak 30 miliona. Ukupno, zemlja ima 276 miliona stanovnika koji se nalaze na više od 17.000 ostrva.

Džakarta tone. Oko 40 odsto površine grada već je ispod nivoa mora, prenosi Forbs. Iz tog razloga indonežanska vlada planira da prestonicu preseli u Nusantaru, novi grad koji nastaje na istočnoj obali ostrva Borneo, čak 870 km severno od Džakarte.

Izgradnja nove prestonice koštaće oko 35 milijardi dolara, a biće završena tek 2045. U nju će se tada useliti brojne državne institucije i oko 6.000 državnih službenika. Političari tvrde da će Nusantara do 2045. godine biti „zelena metropola“ koja se u potpunosti napaja obnovljivom energijom.

Iako radovi traju dve godine, još nije sasvim jasno kako će se finansirati izgradnja nove prestonice. Indonežanska vlada se obavezala da će obezbediti samo 20 odsto od ukupnog iznosa, dok radi na pronalaženju drugih izvora finansiranja.

To nije prva takva ideja u svetu

Indonežanska ideja nije prva te vrste u svetu. Brazil je već premestio svoj glavni grad iz Rio de Žaneira u Braziliju 1960. godine, dok je Abudža zamenio Lagos kao glavni grad Nigerije 1991. godine.

Međutim, odluka Indonezije je prva zasnovana na klimatskoj krizi. Porast nivoa mora poslednjih godina učinio je Džakartu gradom koji najbrže tone, što je navelo indonežanske vlasti da razmotre alternativu.

Zbog prekomernog ispumpavanja podzemnih voda, grad tone oko šest centimetara godišnje, a 40 odsto grada je već ispod nivoa mora. Ekolozi upozoravaju da bi trećina Džakarte mogla biti pod vodom do 2050. ako se uskoro nešto ne promeni.

Kako je sve počelo?

U avgustu 2019, indonežanski predsednik Džoko Vidodo odobrio je plan da se prestonica preseli iz Džakarte u novi grad Nusantaru. Lokacija je odabrana zbog blizine mora i činjenice da na ovom području postoji relativno mali rizik od zemljotresa, cunamija i vulkanskih erupcija.

Za izbor Nusantare se takođe kaže da odražava geopolitičku viziju predsednika Vidoda i podseća na prepoznatljivu suštinu Indonezije. Ime Nusantara bukvalno znači spoljna ostrva.

Smatra se jednim od najvećih ostrva na svetu i domom Nusantare, Borneo je poznat po svojim 140 miliona godina starim prašumama i kao dom ugroženim autohtonim vrstama, uključujući Borneanske orangutane.

Oko tri četvrtine ostrva je teritorija Indonezije, a ostatak pripada Maleziji i Bruneju. Oko 23 miliona ljudi živi na Borneu u celini.

Hiljade radnika na gradilištu

Izgradnja nove prestonice Indonezije počela je u leto 2022. Prvo je na gradilištima radilo oko 100.000 radnika, a sada ih je već oko 200.000. Prema informacijama na sajtu ovog velikog projekta, u novoj prestonici će u početku živeti oko pola miliona ljudi. Do kraja ove decenije planiraju da izgrade solarnu elektranu od 50 megavata u gradu i da koriste samo električna vozila.

U projektu učestvuju neki svetski poznati pojedinci. Među njima su bivši britanski premijer Toni Bler i princ od Abu Dabija Mohamed bin Zajed Al Nahjan, koji su članovi građevinskog odbora Nusantare. U oktobru je Institut Toni Bler potpisao ugovor i obavezao se da će izgraditi istraživački centar u novoj prestonici Indonezije.

Izvor: Index

Klupe u Kopenhagenu su metar više nego što bi trebalo da budu, razlog je katastrofičan (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link