Ljubimci

Polarni medvedi će biti istrebljeni do kraja veka

Polarni medvedi će nestati do kraja 21. veka, ukoliko se nešto drastično ne promeni u borbi protiv klimatskih promena.

Naučnici tvrde da su neke populacije već dostigle granice preživljavanja jer se arktički morski led smanjuje, prenosi BBC.

Studije pokazuju da će otapanje morskog leda verovatno smanjiti broj polarnih medveda, ali nova studija objavljena u časopisu “Nature Climate Change” otkriva i kada bi to moglo da se dogodi, prenosi 021.

Modeliranjem upotrebe energije polarnih medveda, naučnici su mogli da izračunaju granice izdržljivosti životinja. Prema scenariju visokih emisija gasova sa efektom staklene bašte, verovatno će sve populacije polarnih medveda, osim nekoliko najsevernijih, nestati do 2100. godine, pokazalo je istraživanje. Čak i ako se postignu umereni ciljevi za smanjenje emisije, nekoliko populacija će nestati.

Nalazi se podudaraju sa prethodnim projekcijama da će polarni medvedi verovatno postojati do 2100. godine samo u nekoliko populacija veoma daleko na severu ako se klimatske promene nastave istim tempom.

“Polarni medvedi već sede na vrhu sveta; ako led ode, oni nemaju gde da idu”, rekao je doktor Stiven Amstrup, glavni naučnik kompanije “Polar Bears International” koji je takođe bio uključen u studiju. On je objasnio da ćemo prvo ostati bez mladunaca, koji će se rađati, ali ženke neće imati dovoljno telesne masti da bi proizvele mleko.

Mesojedi se oslanjaju na morski led Arktičkog okeana kako bi lovili foke. Kako se led topi, životinje su primorane da prelaze velike razdaljine pokušavajući da pronađu hranu i prehrane svoje mladunce.

Polarni medvedi su uvršteni u ugrožene vrste Međunarodne unije za zaštitu prirode, a klimatske promene su ključni faktor njihovog nestajanja.

Jedini primerak bele žirafe i njeno mladunče ubili krivolovci

Avatar

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


114 Shares
114 Shares
Share via
Copy link