Magazin Svet

Slavlje u Indoneziji zbog rođenja mladunčeta ugroženog nosoroga, ostalo ih samo 80 na svetu (FOTO)

Sumatranski nosorog
Foto: Antara Foto/Reuters

Nekagativni uticaj ljudske civilizacije, posledice krivolova i klimatske promene, uticali su na nestanak mnogobrojnih životinjskih vrsta, a jedna od posebno ugroženih je i svetska populacija nosoroga, koja je na granici istrebljenja.

Baš zato je povodom rođenja mladunčeta sumatranskog nosoroga u nacionalnom parku u Indoneziji organizovano veliko slavlje, a vest je na društvenim mrežama objavilo indonežansko Ministarstvo životne sredine i šumarstva.

To je treće uspešno parenje ženke Ratu iz Nacionalnog parka Vej Kambas i mužjaka Andalasa iz Zoološkog vrta u Sinsinatiju (SAD), prenosi RTS.

Ratu i Andalas su se već ranije parili i dobili Andatua 2012. a Delilu 2016. godine.

Sumatranski nosorog beba
Foto: Antara Foto/Reuters

Sa novorođenčetom u nacionalnom parku sada ima devet sumatranskih nosoroga, što je značajno pojačanje, ako je poznato da je prema proceni ugroženih vrsta iz 2019. godine, na svetu ostalo manje od 80 ovih nosoroga.

Sumatranski nosorog, koji je u Aziji jedini dvorogi nosorog, jedna je od najugroženijih vrsta na svetu. Strada u nemilosrdnom krivolovu zbog zbog svojih cenjenih rogova i gubitka staništa u svom domu na indonežanskom ostrvu Sumatra.

Sumatranski nosorozi su najmanji i najdlakaviji od svih vrsta nosoroga. Mogu da narastu do jednog i po metra i teže između 500 i 960 kilograma.

Izvor: RTS

Lovokradica ganjao nosoroge, a onda ga je izgazilo krdo slonova

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link