Magazin Srbija

Pirotski funkcioneri kupili sebi leksus za 56.000€ jer malo troši

Novi službeni auto Gradske uprave u Pirotu je skupoceni, hibridni i luksuzni Leksus ES 300h.

Iako stanovnici Pirota, ali i cele Srbije, ovu luksuznu kupovinu smatraju potpuno suludom, vlasti izbor skupocenog leksusa pravdaju zapravo uštedom jer on malo troši.

“Luksuzna poslovna limuzina koja komfor i ekonomičnost stavlja ispred oštrine u vožnji, ovaj automobil je kao stvoren za poklonike staložene i gospodske vožnje, koji žele da uživaju u luksuznom ambijentu i drugačije koncipiranom prevozu” – ovako novi službeni automobil Gradske uprave Pirot čiju kupovinu su kritikovali i građani i opozicija opisuje specijalizovani magazin Topspid.

Kupovina luksuznog automobila za oko 56.000 evra u jeku epidemije virusa korona izazvala je brojne, većinom negativne, komentare Piroćanaca koji su takav potez okarakterisali kao bahat. Sa druge strane, vlast se branila objašnjenjem da je kupovina dugo odlagana i da je bila je neophodna, jer je auto koji se do tada koristio kupljen 2008. i prešao je više od 600.000 kilometara.

U dokumentu o dodeli ugovora nije objavljeno koje je vozilo kupljeno, nisu otkrivali ni u Gradskoj upravi, ali u pozivu za dostavljanje ponuda za usluge pranja vozila Gradske uprave, među 12 automobila je i onaj najnoviji i najskuplji – hibridni “Leksus ES 300h”.

Iako je reč o sedmoj generaciji japanske premijum limuzine, ona se prvi put pojavila na evropskom tržištu 2018. godine i to kao zamena za model GS. Dužina od 4.976 mm, širina 1.864 mm i visina 1.445 milimetara proporcije su koje daju nesumnjiv doprinos impozantnoj pojavi, a posebnu notu unosi upečatljiv i oštar “izraz lica“. Unutrašnjost Japanaca je oduvek bila specifična, a izuzetak nije ni ES. Arhitektura je drugačija od svega viđenog u segmentu, ali utisak elegancije i kvaliteta ne izostaju – opisuju automobil.

Automibil poseduje sistem upozorenja na sudar sa pripremom sile kočenja pre sudara, 4 kamere za prikaz 360 stepeni oko vozila, unutrašnje i spoljašnje retrovizore sa funkcijom samozatamnjivanja, senzor za kišu, ekran osetljiv na dodir, električni krovni prozor, kožna sedišta, grejanje sedišta i volana.

U pirotskoj Gradskoj upravi su tražili da vožnja novim automobilom bude ekonomična i bezbedna, a održavanje povoljno, te da potrošnja neće prelaziti 5 litara, sa registracijom od oko 30.000 dinara.

Kako su objasnili u Gradskoj upravi, automobil nije namenjen samo gradonačelniku, već će se njime voziti svi funkcioneri i načelnici Gradske uprave za duža putovanja van Pirota, pišu Južne vesti.

Podsetimo, na tenderu za novi službeni automobil Gradske uprave pobedila je Raavex grupa iz Niša koji su ponudili automobil u vrednosti od oko 5.5 miliona bez PDV-a, a sa PDV-om 6.6 miliona dinara ili oko 56.000 evra.

Za park koji ne postoji Novi Sad je već udelio 150 miliona, a stiže i novih 20 za drugu fazu

271 Shares
271 Shares
Share via
Copy link