Magazin Srbija

Piroćanac iz inata napravio park na krovu svoje kuće (FOTO)

park pirot
Foto: Printscreen

Pekar iz Pirota, Dobrica Vasov, pre 40 godina na krovu svoje kuće počeo je da pravi park.

Kuća koju je 1975. sagradio jedna je od najvećih atrakcija tog grada. On je, kako kažu, iz čistog inata zasadio 10 stabala drveća, među kojima su stabla žalosne vrbe i razno zimzeleno drveće.

– U vreme komunista dobio je poziv da dokaže poreklo imovine. Kada je to dokazao gde je šta zaradio, iz inata je zasadio ove vrbe. Imao je samo ovu kuću, a svi su se pitali odakle mu novac da napravi toliku kuću. A stekao je sopstvenim radom, sa svojom suprugom – kaže njegova snajka Slavica Vasov, piše Blic.rs.

Izgradnja parka trajala je godinama. Zemlja je ručno kantama nošena na krov, a poseban problem predstavljala je i izdržljivost krova. Pritisak na ravan krov, osim pedeset tona zemlje imaju i drveća i druge biljke. Trebalo je uračunati i vodu za zalivanje, ali i onu koju zemlja upije nakon kiše i snega.

– Svako veče zalivanje, rodila nam je kruška, ali smo je obrali. I sada ima drveća po zgradama, ali mislim da su u saksijama. Oko 50 cm je dubina zemlje, a površina krova je 70 kvadrata, dnevna soba mi je ispod ovog prelepog parka, za sada nemam vlagu. Ptičice, slavuji, detlići, ima životinjica – kaže Slavica, koja za sada sama brine o toj neobičnoj bašti.

park pirot 2
Foto: Printscreen

U parku dominiraju vrbe, ali ima i zimzelenih tuja, stabala jabuke i dunje, ali i egzotičnog cveća.

– Kuća se nalazi u centru Pirota, a svekar je hteo da bude jedinstven u svetu – kaže Slavica.

Park na krovu kuće izaziva pažnju svih koji posete ovaj grad. Nije neobično da se i pored kuće Vasova zaustavi pun autobus turista iz Bugarske kako bi videli tu jedinstvenu kuću.

– Dolaze iz Bugarske, Srbije, Nemačke, pustim ih da se slikaju, skuvam kaficu, popričamo malo. Jednom je pun autobus došao da vidi park na krovu, ceo park je bio pun turista, slikali su se – kaže Slavica.

Za Dobricu Vasova kažu da je bio čovek ispred svog vremena, a taj neobiči dom ostavio je svom sinu Dimitriju i snahi Slavici da u njemu uživaju.

Izvor: Blic.rs

Piroćanci samo da se ne istroše, napravili zebru za pijane pešake, vodi direktno u žbun

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
87 Shares
Share via
Copy link