Magazin Srbija

Batko upozoravao komšije na curenje amonijaka i svoju hrabrost platio životom

Pirot amonijak voz
Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

Stravična tragedija koja je zadesila pirotski kraj, nakon prevrtanja vagona iz železničke kompozicije koja je prevozila amonijak, 25. decembra, a koji je zatim počeo da isparava po okolini, odnela je zasad dva života, a više desetina građana se javilo u pirotsku bolnicu sa simptomima trovanja.

Građane su o nesreći obaveštavali mahom lokalni portali i mediji, a nakon što se zlokobna beličasta magla spustila na grad, vest se proširila preko društvenih mreža, dok su sirene za opasnost ostale neme.

Jedan od heroja koji je uzbunjivao komšije o tragediji je Bratislav J. (74), zvani Batko, iz pirotskog sela Sopot, koji je svoju hrabrost platio životom, pošto je preminuo usled trovanja amonijakom.

Bratislav je, kako su za portal Nova ispričali njegovi susedi, kobnog dana, herojski svojim „jugom“ obilazio komšije i obaveštavao ih o opasnosti.

Pitanje koje se raširilo među njegovim poznanicima jeste da li bi Batko danas bio živ da je umesto njega građane o opasnosti obavestila sirena za uzbunu.

Dobri čovek životom platio svoju hrabrost

Do curenja amonijaka iz vagona cisterne došlo je u nedelju, malo posle 16 časova, na deonici pruge Niš – Danilovgrad, kod sela Staničenje.

Cisterne su prevozila 900 tona amonijaka, od kojih je samo prvog dana iscurelo 20.

Beličasta zagušujuća magla odmah je počela da se širi pirotskim krajem, a heroj Batko je seo u svog crvenog „juga“ i krenuo u obilazak svojih komšija.

– Išao je svojim crvenim „jugom“ od kuće do kuće i obaveštavao narod da curi amonijak i da ne izlaze iz kuća. Kažu da mu se slošilo jer se i on nadisao tog amonijaka i da je krenulo da ga guši valjda, izgubio je kontrolu nad kolima i sleteo sa puta nedaleko od fabrike “Tigar Tajers”.

Kada su ga pronašli, mislili su da je mrtav, ali je po dolasku Hitne disao, međutim, nije izdržao ni do bolnice. Samo da nas ne stigne kao Batka, ceo život tamo čuva ovce, krene da pomogne ljudima u nevolji i nastrada. Tuga do neba, kakav je to čovek – ispričala je Miverka A, sagovornica Nove.

Panika zbog sudbine stoke

Kobnog dana o akcidentu u okolini naseljenog dela Pirota obaveštavali su novinari lokalnih portala u najvećoj meri.

Fotografije sablasne beličaste magle koja se širila svuda po gradu uskoro su preplavile društvene mreže, „Vajber“ i „Telegram“ grupe, a ljudi su međusobno razmenjavali informacije o novonastaloj situaciji.

Slobodno se može reći da su zavladali strah i panika jer su pored šturih preporuka da ne izlaze iz kuća i isključe ventilacione sisteme, mnogi postavljali pitajna poput – šta će sa stokom koju gaje?

Neobično objašnjenje gradonačelnika Pirota

Mišljenje mnogih jeste da je umesto Batka, o opasnosti Piroćance trebalo da obaveste nadležni odgovarajućim sredstvima, kao što je recimo sirena za uzbunjivanje.

Da se sirena oglasila, možda bi smrt izbegao i turski kamiondžija koji je, kako se veruje, videvši da se nešto događa, izašao iz teretnog vozila, a potom verovatno dezorijentisan zbog trovanja, pao sa nadvožnjaka.

I na njegovom telu obdukcijom je utvrđeno da ima opekotine usled udisanja ove opasne materije.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, odgovarajući na pitanja novinara „Danasa“ o tome zbog čega sirena nije aktivirana, izneo je prilično neuobičajeno oblazloženje.

– Koliko znam, svi građani su, zaista, pratili portale, medije, telefone i viber grupe. Zamolili smo ljude da, što je moguće više, dele te informacije.

Mi tek ove godine imamo u planu da radimo akustičnu studiju za Grad Pirot i upotrebu sirena, i mislim da bi jučerašnja upotreba sirena možda unela dodatnu paniku, bez da je razjašnjeno kako će raditi sirene, u kojim situacijama se upotrebljavaju, ko izdaje naredbu, kakvi su zvučni signali i slično – zaključio je Vasić.

Obdukcija pokazala oštećenja disajnih organa preminulih

Obdukcija tela Bratislava J. i turskog kamiondžije završena je u utorak.

Oko njihove smrti postojala je nedoumica s obzirom na to da je Bratislav J. pronađen u nedelju svom vozilu koje je sletelo s puta nedaleko od fabrike „Tigar Tajers“.

Davao je znake života ali je preminuo u pirotskoj Opštoj bolnici, a s obzirom na to da je bio hronični bolesnik sumnjalo se da je u pitanju srčani zastoj kao posledica organskog oboljenja.

Kako Nova saznaje, turski državljanin je verovatno bio omamljen od opasnog gasa zbog čega je pao sa mosta.

Moguće je da je još izvesno vreme bio živ, iako je zadobio masivne politraumatske povrede jer su nađena oštećenja disajnih organa koja ukazuju da je bio u kontaktu sa amonijačnim parama koje izazivaju teške opekotine.

Iste povrede na organima za disanje nađene su i kod sedamdesetčetvorogodišnjaka što je potvrdilo sumnju da je i on žrtva akcidenta kod Pirota.

Izvor: Nova

Ministarka ekologije uličarski o katastrofi u Pirotu: “Pitajte me nešto što znam” (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

76 Shares
Share via
Copy link