Magazin

Patrijarh Pavle ’95. opominjao Vučelića zbog ignorisanja ‘Oluje’, patrijarh Porfirije ga danas odlikuje

patrijarh-pavle
Foto Iz knjige "Evo čoveka"

Patrijarh Pavle je 1995. pisao direktoru RTS-a Miloradu Vučeliću, u trenutku kada je stotine hiljada srpskih izbeglica bežalo iz Кrajine i molio ga da ukloni medijsku tišinu. Mislim da se ovo zaboravilo.Juče je naš patrijarh Porfirije dodelio orden Svetog Save gospodinu Miloradu Vučeliću. Ova odluka je izazvala veliku negativnu reakciju na društvenim mrežama. Nisam hteo da komentarišem dok nisam pročitao saopštenje SPC o ovome, gde se ukratko kaže da je gospodin Vučelić dobio ovo priznanje jer je kao direktor TV Novi Sad omogućio realizaciju emisije ”Pravoslavni bukvar” u koju je bio uključen i episkop Irinej Bulović i tako dalje…

Ne volim da komentarišem ovakve stvari ali podsetio bih javnost na jedno drugo pismo patrijarha Pavla koje je takođe upućeno gospodinu Miloradu Vučeliću u trenutku kada je 300.000 Srba u kolonama bežalo iz Кrajine, a kada je na RTS-ovim kanalima bila muzika i totalno pomračenje informacija.

Bezumno veselje u doba sloma

Pismo direktoru Radio-televizije Srbije gospodinu Miloradu Vučeliću, generalnom direktoru Radio-televizije Srbije

Poštovani gospodine direktore,

U normalnim prilikama, kada se dogodi neka nesreća u rudniku, na železnici, avionska nesreća – raspisuje se dan svenarodne žalosti.

Naš narod u Srpskoj Кrajini zadesila je nesreća bez presedana. Stotine hiljada beskućnika izbezumljeni lutaju Bosnom; hiljade je pobijenih između Gline i Dvora na Uni, u Topuskom i na Petrovoj Gori. Opkoljeno je na hiljade civila i srpskih boraca koje nemilosrdno uništavaju; avioni gađaju izbeglice kod Petrovca, Prijedora i drugih mesta. Javljaju nam da je između Petrovca i Banja Luke oko sedam stotina pomrlih na putu, mrtva deca po putevima, počinju epidemije…

pismo-patrijarha-pavla-miloradu-vucelicu
Izvor: Miloš Stanić

S tugom konstatujemo da se vaši programi ne menjaju: na sportskim terenima se igra, po restoranima i kafanama pije i peva do zore, odjekuje zaglušujuća muzika na svakom koraku.
Apelujemo na vašu savest, kao i na savest svih građana, bez izuzetka, da pomognete da ovi teški dani budu dani opšte žalosti i bratske solidarnosti sa mučeničkim narodom Srpske Кrajine.

Vaša odgovornost je ogromna i pred Bogom i pred istorijom.

U nadi da ćete biti na visini te odgovornosti, ostajemo s poštovanjem.

1. 9. 1995.

Patrijarh Pavle

Neću da ulazim u detalje. Možda je gospodin Vučelić morao tako da postupi ali i ako je morao mogao je da da ostavku i da se ne složi sa tom politikom.

Elem, interesantno dva patrijaha o istom čoveku.

P.S.

Jedan komentar sa tvitera.

Autor: Miloš Stanić

Patrijarh odlikovao još jednu Vučićevu udarnu pesnicu. Sramota će nadživeti i nas, i partiju i ovakvu crkvu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


239 Shares
239 Shares
Share via
Copy link