Magazin

Patrijarh odlikovao još jednu Vučićevu udarnu pesnicu. Sramota će nadživeti i nas, i partiju i ovakvu crkvu

porfirije i vučela
Foto: Twitter

Patrijarh srpski Porfirije na velikom je ispitu u svom mandatu na vrhu Srpske pravoslavne crkve. Srpski narod se nalazi pred izazovom zvanim ’litijumska groznica’, pred nasrtajima Rio Tinta, ali i konstantne političke nestabilnosti i neizvesnosti na Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, ali i samoj Srbiji.

Narod je duboko razjedinjen i kohezioni faktor, kao u najcrnjim vremenima, valjalo bi potražiti u SPC-u i naročito u njenom poglavarstvu.

Novoizabrani patrijarh se suprotno neophodnim ujedinjavajućim tendencijama, opredelio da nastavi putem svog prethodnika Irineja koji se proslavio između ostalog uručivanjem odlikovanja Siniši Malom, Draganu J. Vučićeviću, Draganu Markoviću Palmi ili samom Aleksandru Vučiću.

Poglavar SPC-a patrijarh Porfirije odlučio je da uruči orden Svetog Save glavnom i odgovornom uredniku Večernjih novosti, dugogodišnjem predsedniku FK Partizan i predsedniku Jugoslovenskog sportskog društva Partizan Miloradu Vučeliću, koji je svima poznat pre svega kao deo “crvene bande” Slobodana Miloševića.

Vučelić je „visoko odlikovanje SPC, orden Svetog Save drugog reda, za višegodišnju uspešnu saradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju hrišćanskih vrednosti i vrlina” dobio zahvaljujući odluci Svetog Arhijerejskog Sinoda, a na predlog patrijarha Porfirija.

Neke stvari su sada, nažalost, ipak mnogo jasnije… Pitanje je samo jedno. Zašto se crkva odriče istorijske uloge kohezionog faktora i narodne sabornosti srpskog naroda zarad partijskih interesa i dobre saradnje sa aktuelnim režimom? Sramota će nadživeti i sve nas, i partiju, ali i ovakvu crkvu.

Patrijarh Porfirije bio na Egzitu, ne poropušta da čuje dobar rok

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
161 Shares
161 Shares
Share via
Copy link