Magazin

Grigorije i još trojica vladika odbili da idu sa patrijarhom kod Vučića

vucic-porfirije
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, priredio je juče ručak u Predsedništvu Srbije za učesnike Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve. Na čelu sa patrijarhom Porfirijem, većina arhijereja je prisustvovalo sastanku sa šefom srpske države, izuzev episkopa diseldorfskog i cele Nemačke, Grigorija, zapadnoameričkog vladike Maksima, mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, epskopa banjalučkog Jefrema i episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

Sastanak na Andrićevom vencu održan je juče u poslepodnevnim časovima, a na njemu je bilo reči o odnosima SPC i države, nako čega je patrijarh Porfirije otvoreno podržao predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Za nas je radost što možemo da budemo zajedno sa vama u Predsedništvu Republike Srbije, koje osećamo zaista ne kao svoju kuću, nego osećamo da jeste naša kuća.

Osećamo sa jedne strane potrebu da iskažemo da sve ono što se ovde čini za dobro našeg naroda gde god da on živi, za dobro Srbije, ima našu podršku – rekao je patrijarh Porfirije u besedi tokom današnje posete predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Generalnom sekretarijatu na Andrićevom vencu.

– Gde god želimo dobro našem narodu to podrazumeva dobro i svima onima koji su sa njim – naveo je patrijarh, čiji je govor za trpezom sa predsednikom Srbije, u celini, prosleđen medijima, a objavljen je i na sajtu SPC uz fotografije sa svečanog ručka.

Izvori portala Nova.rs iz Patrijaršije navode da Grigorije i Maksim ni prethodne dve godine nisu odlazili na svečani prijem u Predsedništvo, dok ostali episkopi, koji se ovog puta nisu odazvali pozivu Vučića, takođe dele njihovo mišljenje kad je reč o politici koju sprovodi vlast u Srbiji.

Proganjani i napadani

Pomenuta dva episkopa bili su posebna meta medija koje kontroliše vladajuća stranka i predsednik Vučić.

Vladika Maksim optuživan je, uoči Sabora na kom se birao novi patrijarh, da dolazi zaražen koronom kako bi širio virus među episkopima, obeležavali su ga kao “pučistu”, “raskolnika” i čoveka koji želi da unišiti jedinstvo SPC.

Pored medijskog, progon vladike Maksima je nastavljen na Pravoslavnom bogoslovskog fakultetu, sa kog je proteran uz obrazloženje da redovnoj nastavi ne mogu da budu oni koji žive u Zapadnoj Evropi i Americi, iako je ranija praksa to dozvoljavala.

Napadi na vladiku Maksima intezivirani su nakon dodele ordena povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, u okotobru 2019.

Na predlog patrijarha Irineja, Sinod SPC donosi odluku da se, povodom osam vekova samostalnosti SPC, Vučiću dodeli Orden Svetog Save Prvog reda.

Predsednik Srbije tada je odlikovan za „detalnu ljubav prema Crkvi, angažovanje na očuvanju jedinstva srpskog naroda i neumornu borbu za celovitost Srbije i očuvanje KiM u njenim granicama“.

S druge strane, vladika Maksim je tvrdio da ta odluka ne predstavlja želju većine u SPC.

On je podsetio da predsednik Srbije neprekidno ponavlja da je za razgraničenje i podelu, a da dotle Sabor Srpske crkve insistira na tome da razgraničenje i podela predstavljaju izdaju.

– Orden ima simobličnu funkciju, a kada simbol funkcioniše na pravi način tada on ima moć da objedinjuje, a ne da razdeljuje. Bojim se da je ovde došlo do previda – zaključio je on.

Ništa bolje nije prošao ni vladika Grigorije, godinama jedan od najčešće napadanih episkopa SPC.

grigorije-vladika
Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Zbog otvorenog protivljenja politici koju vodi aktuelna vlast, Grigoriju su simpatizeri vladajuće stranke čak posvetili i spot “Kakav je to vladika Grigorije” koji je neodoljivo podsećao na video koji je Srpska lista posvetila ubijenom predstavniku Srba s Kosova, Oliveru Ivanoviću.

U režimskim medijima, Grigorije je opisivan kao “političar u odelu sveštenika”, kao osoba “koja radi protiv interesa Srbije i ruši Vučića”, kao neko ko “podržava albanske lobiste i nezavisnost Kosova”… Na pomenute uvrede, vladika je svojevremeno odgovorio rekavši da ga napadaju oni kojima laž ne silazi sa usana.

– Čovek je homo ludens, biće igre. Negde sam pročitao kako u životu treba da budemo ozbiljni kao što smo ozbiljni u igri. Baveći se sportom, naučio sam, između ostalog, da trpim i primam udarce te da uprkos svemu idem napred.

To mi je kasnije pomoglo da podnesem apsurdne i besmislene napade onih kojima laž ne silazi s usana, a istina ih ne interesuje – napisao je vladika svojevremeno na svom Instagram nalogu.

Duhovna deca vladike Atanasija – nezavisni ljudi

Vladika Grigorije i vladika Maksim duhovna su deca pokojnog episkopa zahumsko-hercegovačkog i jednog od najvećih teologa Antasija Jevtića.

Za života, vladika Atanasije bio jedan od najistaknutijih boraca protiv autokratskih režima i nije se libio da otvoreno kritikuje najmoćnije u zemlji.

Pred kraj života uputio poruku novoizabranom patrijarhu Porfiriju u kojoj je pohvalio njegovu besedu za vreme ustoličenja u Sabornoj crkvi u Beogradu i naročito to što je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića poručio da „Kosovo nije mit, već zavet“.

– Vaša svetosti patrijarše, arhiepiskope pećki i žički, beogradski i svih srpskih i primorskih zemalja, pozdravljam Vas i čestitam na izboru. Osobito vam čestitam na sinoćnoj vašoj besedi prilikom ustoličenja u Sabornoj crkvi. Brilijantno je sastavljeno, ali je virtuelno proiznesena. Zadivljen sam i čestitam. Otvorili ste nadu ovome narodu.

Naročito mi se dopada što ste ste se osvrnuli, onako duboko, na Kosovo u prisustvu Vučića, naravno. Prethodnik vaš se, nažalost, često udvarao ovome, ja ga zovem ‘predatelj Kosova’, a on je to koristio i mimo mojih apela koji su upućivani njemu i „Tomi šmokljanu“ i patrijarhu o tome. Neka ti Bog pomogne – rekao je, između ostalog, vladika Atanasije.

Vladika Grigorije razjasnio večitu dilemu i razbio srpsko praznoverje o radu na crveno slovo

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
29 Shares
Share via
Copy link