Koronavirus Srbija

Panić: Načelnici prekrajaju otpusne liste, kriju se podaci o broju preminulih od kovida

Dr Rade Panić je još jednom izašao u javnost sa uznemirujućim tvrdnjama. U izjavi za Radio slobodna Evropa rekao je da je uveren da se u Srbiji kriju podaci o broju umrlih od kovida, te da ima dokaze da se prepravljaju potvrde o smrti i otpusne liste.

Na početku epidemije su se krili podaci o broju novoobolelih i preminulih. Međutim, istraživačko novinarstvo je uspelo da dođe do podataka o broju preminulih i pokazalo se da je tokom leta vlast manipulisala podacima, rekao je Panić sa emisiju „Most“.

Sada su nešto oprezniji što se tiče broja preminulih, ali mislim da i dalje kriju prave podatke. Imam neke dokaze da se prepravljaju potvrde o smrti i otpusne liste. Kada kolega lekar napiše da je pacijent umro od kovid-19, sutradan dođe načelnik, poništi otpusnu listu i prepravi podatke, predočio je Panić.

On ukazuje da se vlast vrlo osilila i misli da joj je sve dozvoljeno, ali je situacija toliko loša da skoro svaka porodica u Srbiji to oseća.

Sve je veći broj preminulih tako da plašim se da će uskoro svako znati nekoga ko je izgubio život tokom ove epidemije, upozorio je Panić.

Imamo veliki problem, naveo je on, da dođemo do pravih podataka o tome koliki je broj novoobolelih i preminulih, koliko ima zaštitne opreme, koliko se radi testova.

Kad je reč o testovima, saopštavaju se ogromne brojke koje je vrlo teško proveriti, dodao je Panić.

Panić je napomenuo da u Kriznom štabu većinu čine političari i oni uvek nadglasaju struku, ali probelm je u tome što ni ti političari ne donose odluke samostalno, već premijerka Ana Brnabić mora da ide na konsultacije kod predsednika Aleksandra Vučića da bi se neka mera usvojila.

Čini se da u ovom trenutku jedan čovek – pravnik, koji je apsolutno nemerodavan i nekompetentan za donošenje bilo kakvih odluka koje se tiču epidemije, odlučuje o tome šta treba da se radi u zdravstvu. Plašim se da to može puno da nas košta u zdravlju i životima građana, predvideo je Panić.

Panić je rekao da je prema zvaničnim podacima više od 2.500 zdravstvenih radnika obolelo od korone, ali ukazuje da svaku cifru koja se zvanično saopšti treba pomnožiti bar sa dva, „a u jednom trenutku je broj novoobolelih trebalo pomnožiti i sa pet – da biste znali pravo stanje“.

U kontaktima sa doktorom Predragom Konom uverio sam se da on kao vodeći ili najistureniji član Kriznog štaba, a od onih koji su aktivni verovatno i najbolji epidemiolog, nema podatke sa terena. Kada sam ga letos pitao da li zna da u Novom Pazaru gori, odgovorio mi je da će se raspitati, podsetio je on.

Sutradan sam se potrudio da informacije o stanju u Novom Pazaru dospeju u javnost. Bilo je strašno. Tamo se desila humanitarna katastrofa u drugom talasu pandemije koji je jedino imala Srbija i koji se desio zbog predizborne kampanje i izbora, naveo je Panić.

Sada se može dogoditi da u celoj Srbiji bude kao što je letos bilo u Novom Pazaru, zaključio je on.

Izvor: Danas

Rade Panić: Kon je izneo neistine. Ili je neobavešten, ili je interesni lažov

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
723 Shares
723 Shares
Share via
Copy link