Vesti

Zdravstveni radnici organizuju protest zbog smrti 93 lekara od korone

Prema podacima Sindikata lekara i farmaceuta u Srbiji je za vreme pandemije koronavirusa preminulo, do sada, 93 lekara. Ovaj alarmantan podatak naterao je članove i podržavaoce Sindikata da zakažu protest ispred Vlade Srbije, za nedelju 15. februara u 12:05 časova.

Predsednik ovog sindikata Dr Rade Panić ocenjuje situaciju izuzetno teškom, a smatra da je zakazan protest neophodan uz poštovanje epidemioloških mera.

– Situacija je tako teška da smatramo da je protest održan uz sprovođenje svih epidemiloških mera manji problem nego to što se dešava u zdravastvu i koliko je zdravstvenih radnika preminulo – istakao je Panić.

On je dodao da se još njegovih kolega nalazi na bolničkom lečenju, da su neki od njih u vrlo teškom stanju, te da se plaši da broj preminulih može da naraste na više od 100 preminulih lekara i zdravstvenih radnika.

Panić ukazuje da će prvi zahtev protesta biti da se porodicama svih zdravstvnih radnika koji su bili u radnom odnosu, a koji su preminuli od koronavirusa, dodele nacionalne penzije.

– Moramo da podsetimo na umrle kolege i upozorimo nadležene da učine sve da zaustave stradanje zdravstvenih radnika – naglašava predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

On ističe da će većina zahteva, koji treba još detaljno da formuliše glavni odbor Sindikata na svojoj sednici 5.februara, biti usmerena na problem velikog broja umrlih zdravstvenih radnika.

Jedna od ideja je da traže i da se Kovid-19 proglasi profesionalnom bolešću, jer će to za lekare značiti više različitih beneficija, kao što su ostvarivanje prava na naknadu štete, pravo na dodatne preventivne i rekreativne dane odmora, kao i definitivno zakonsko regulisanje prava na sto odsto naknade za bolovanje.

Zahtevaće i da se “u radni odnos primi većina mlađih kolega koji su nezaposleni da bi se rasteretili postojeći lekari”, prenosi Nova.rs.

Rade Panić: Obećavam Konu da se vidimo u sudnici

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


60 Shares
Share via
Copy link