Magazin

Apokaliptični snimci pančevačkog Dunavca, ekolozi krive „Al Dahru“ za devastaciju i ugrožavanje zaštićenih vrsta

dunavac slika
PRINTSCREEN COLLAGE

Rasprodasmo sve stranim korporacijama. Prodajemo zemlju, izvore vode, rudnike, apsolutno sve što ima bilo kakav potencijal, ne razmišljajući o posledicama takve politike.

Na područjima na kojima su generacije živele u skladu sa prirodom sada posluju strane firme koje gledaju čistu računicu, zaštićene političkim garniturama koje hvale stranim investitorima.

Takva je politika u Srbiju dovela i kompaniju „Al Dahra“, koju ekološke organizacije i uznemireni građani optužuju za nestanak poznatog kanala, pančevačkog Dunavca.

Zbog prevelikog zahvata vode koji se koristi za navodnjavanje zemljišta pančevački Dunavac prethodnih dana ostao je bez vode, ali i riba i ptica. Udruženje „Eko-Pančevački rit“ za suve kanale krivi firmu „Al Dahra“, koja pak tvrdi da vodu koristi po propisima i da vodi računa o zaštiti životne sredine.

Milorad Bojović proveo je na Dunavcu mnogo dana pecajući. Međutim, već tri dana jedva da ima vode.

– Ovo su poznata mesta za pecanje, ima štuke najviše, sada bežimo tamo na Tamiš – kaže Milorad Bojović.

Iz Udruženja „Eko-Pančevački rit“ za suve kanale krive firmu „Al Dahra“. Kažu da ispumpava veće količine vode nego što je dozvoljeno za zalivanje svojih poljoprivrednih površina.

Iako sada ima nešto vode, u nedelju su kanali bili skroz suvi, tvrde u udruženju.

– Ovu vodu što sada vidimo ona u nedelju nije postojala, bilo je suvo sve, ptice su bile na suvom, labud nije mogao da poleti i da se skloni odavde – kaže Zoran Janković iz Udruženja građana „Eko-Pančevački rit“.

Ovaj kanal dugačak je pet kilometara, dok je bilo vode, ovde je bilo i ribolovaca, kako je nivo vode opao nema ni ribe više. Tri kilometra kanala bila su bez vode, tvrdi Zoran Janković.

Tek juče u popodnevnim časovima kanali su počeli da se pune što se može videti po kretanju vode. Do tada se sav životinjski svet povukao.

– To je neodgovorno ponašanje ‘Al Dahre’, Grad Beograd je juče izvršio veliki pritisak na nju da javi ‘Srbijavodama’ da uključe pumpu i da snose troškove rada pumpi koji iznose 120.000 dinara za 24 sata – kaže Janković.

Iz firme „Al Dahra“ redakciji Beogradske hronike poslali su odgovor. Kažu da vodu iz kanala koriste samo za potrebe navodnjavanja u skladu sa zakonskim propisima i uputstvima „Srbijavoda“ i da vode računa o zaštiti životne sredine.

– Oni mogu da ispumpavaju vodu i navodnjavaju, mi nemamo ništa protiv toga, ali samo moraju da poštuju biološki minimum vode u kanalu prema zakonu koji je donet 2016. godine – kaže Janković.

Prema Zakonu o vodama, voda iz kanala može da se koristi za navodnjavanje, uz posebne dozvole, samo ako se ostavi minimalan održivi protok. Iz Udruženja „Eko-Pančevački rit“ tvrde da se to nije poštovalo.

Iz Sekretarijata za inspekciju kažu da će poslati vodnog inspektora na teren da utvrdi stanje. I sada je vodostaj niži od propisanog, a zemlja suva. Dani su potrebni da bi se kanal ponovo napunio. A smeće koje je ostalo – posebna je priča.

Izvor: RTS

Kamion Karin komerca izlio višak betona u šumu na Šodrošu (VIDEO)

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

65 Shares
Share via
Copy link