Magazin Novi Sad

Novi novosadski dođoši: Na Šodrošu otkriveni džinovski detlić i utva zlatokrila, ptica iz narodnih pesama

crni-pera-detlici
Foto: Wikimedia Commons

Područje Kameničke ade, Šodroša i Dunavca je prava oaza prirode nedaleko od centra Novog Sada.

Ono predstavlja stanište za više od 200 zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta životinja, uključujući i dabra, kao i najveće mrestilište riba u bližoj okolini Novog Sada. Što više ljubitelji prirode, aktivisti i stručnjaci istražuju ovo divno područje, to otkrivaju više retkih i zanimljivih vrsta životinja i biljaka.

Tako su krajem februara stigle lepe vesti vezane za ovo područje, koje su sada i potvrđene: na Kameničkoj adi je otkrivena 140. a ubrzo potom na Šodrošu i 141. vrsta ptica za taj lokalitet – crna žuna (Dryocopus martius) i utva zlatokrila (Tadorna ferruginea) .

Najveći detlić Evroazije

Teritorija crne žune (Dryocopus martius), našeg najvećeg detlića (veličine sive vrane), nedavno je otkrivena na Kameničkoj adi.

– Vrstu do sada tamo nismo beležili. Ovo je prva gnezdeća teritorija crne žune na užem prostoru Novog Sada, a najbliže populacije nalaze se na Fruškoj gori i Koviljsko-petrovaradinskom ritu. Vrsta inače naseljava šumska staništa, a gnezdi se u dupljama koje sama pravi u starom drveću.

Ogromne bele i crne topole na Kameničkoj adi idealne su za njene duplje. Do sada je područje Kameničke ade, Dunavca i Šodroša bilo poznato stanište za 2 teritorije zelene žune (Picus viridis), takođe strogo zaštićene vrste detlića – objašnjavaju za Luftiku iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kaže da je crna žuna naš najveći detlić a da se od ostalih vrsta lako razlikuje jer je potpuno crn izuzev crvene kape kod mužjaka.

– Pošto se gnezdi u dupljama drveća neophodna su im starija stabla, te je pojava crne žune na ovom području indikator očuvanih šumskih staništa. Zanimljivo je istaći da je ovo čak šesta vrsta detlića koja se gnezdi na ovom lokalitetu, a sve zahvaljujući velikom broju starih crnih i belih topola – objašnjava za Luftiku Marko Šćiban.

crni-pera-detlic
Foto: Dragiša Petrović

Ptica iz srpskih narodnih pesama

Usledila je i druga lepa vest. Još jedna nova vrsta iz porodice pataka i gusaka, čijem pojavljivanju u Srbije svedoče i neke od srpskih narodnih pesama, uočena je na novosadskom priobalju:

– Utva zlatokrila (Tadorna ferruginea), inače vrsta koja naseljava krajnji istok Evrope i Aziju, po prvi put je zabeležena na području Dunavca – Šodroša. To je 141. vrsta ptica za ovo područje. Ova nekada izuzetno retka ptica u Srbiji postaje sve učestalije beležena usled oporavka populacije i jedinki odbeglih iz zarobljeništva.

utva-zlatokrila
Foto: Dejan Bogdanović

Nedavno je verovatno ista ova ptica bila evidentirana na Begečkoj jami (Ljubica Ivić), a 27. februara je Dejan Bogdanović imao sreću da je fotografiše na Šodrošu. Ovo je samo jedna u nizu retkih ptica vodenih staništa koje su do sada ovde bile zabeležene i koje Novosađani ovde mogu da vide u prirodnom staništu. Tu su redovno prisutni i mali gnjurci, vodomari, kao i globalno ugroženi mali vranci – ističe Šćiban.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije naglašavaju da je sa pojavom crnog detlića i utve zlatokrile dodatno i značajno potvrđena neophodnost da ovo područje bude zaštićeno kao spomenik ili park prirode.

– To je opšti javni interes isto kao i pravi most zaobilaznica koji bi, recimo, povezao Futog i Beočin. Neophodno je pod hitno zaustaviti sve pripremne radove za izgradnju predimenzioniranog mosta čime se krše kako nacionalni zakoni tako i međunarodno potpisane konvencije – zaključuje za Luftiku Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kineska kompanija sa crne liste Svetske banke započela kopanja na Šodrošu

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

170 Shares
170 Shares
Share via
Copy link