Magazin

Krivične prijave za direktora i radnike Centra za socijalni rad zbog dece koja su 8 meseci živela sama

Protiv direktora Zorana Prebiračevića i stručnih radnika Centra za socijalni rad iz Alibunara biće podnete krivične prijave, zbog propusta u radu u slučaju šestoro maloletne dece iz Novog Kozjaka, koja su bez oca i majke živela u trošnoj kući bez osnovnih uslova za život.

Pored postupaka krivične odgovornosti Skupštini opštine Alibunar biće dostavljena inicijativa za razrešenje direktora Centra zbog propusta u radu, javlja RTS..

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i zaštitu poslova saopštio je da je, na osnovu inspekcijskog nadzora i nadzora nad stručnim radom, Komisija konstatovala da će direktoru biti naloženo da utvrdi odgovornost zaposlenih – stručnih radnika i da će biti iniciran postupak pred Etičkim odborom Komore socijalne zaštite radi utvrđivanja povrede kodeksa profesionalne etike stručnih radnika.

U saopštenju se navodi da je u zaštiti šestoro dece iz Novog Kozjaka kod Alibunara izostala potpuna i odgovarajuća porodičnopravna reakcija organa starateljstva – Centra za socijalni rad Alibunar.

Nakon sačinjenog zapisnika i izveštaja, koji je pokrajinskom sekretaru dostavljen danas, u saopštenju se navodi da, pored izostanka materijalne podrške, odnosno novčane pomoći, nisu kontinuirano praćene potrebe dece, te su zanemarene zakonske dužnosti organa starateljstva i uočeni su propusti u vođenju slučaja u organizovanju zaštite dece.

„Direktor Centra za socijalni rad za opštinu Alibunar nije obezbedio zakonitost rada Centra u skladu sa članom 3 Pravilnika o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad, čime je onemogućeno ostvarivanje prava korisnika utvrđena članom 41 Zakona o socijalnoj zaštiti prema kojem „maloletno lice (dete)… jeste korisnik… kada mu je usled porodičnih i drugih životnih okolnosti, ugroženo zdravlje, bezbednost i razvoj, odnosno ako je izvesno da bez podrške sistema socijalne zaštite ne može da dostigne optimalni nivo razvoja“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da direktor Centra nije postupao saglasno propisanoj odgovornosti u upravljanju i organizovanju radnog procesa, niti je preduzimao mere u kontroli postupanja prema zaposlenima – stručnim radnicima.

Šestoro dece iz Alibunara toplo dočekano u Dečjem selu, a majci oduzeto starateljstvo

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

269 Shares
269 Shares
Share via
Copy link