Magazin Novi Sad

Šestoro dece iz Alibunara toplo dočekano u Dečjem selu, a majci oduzeto starateljstvo

Šestoro zanemarene dece iz Kozjaka kod Alibunara smešteno je zajedno u Dečje selo u Sremskoj Kamenici. Nakon procene njihovog opšteg zdravstvenog stanja radiće se na njihovoj integraciji sa ostalim štićenicima doma, a posle toga i na trajnom zbrinjavanju.

Majci dece privremeno je oduzeto starateljstvo.

Pokrajinski sekratar za socijalnu politiku Predrag Vuletić obišao je decu i uverio se da su dobro, da su zbrinuti i da su u kućnoj atmosferi.

Predrag Vuletić je za RTS rekao da je Dečje selo u Sremskoj Kamenici upravo ustanova koja je pogodna za ovu situaciju.

“Deca su zbrinuta, poslušali smo inspektore socijalne zaštite na osnovu vanrednog inspekcijskog nadzora. Mi smo samo poslušali ono što je struka odredila – to da deca moraju biti izmeštena iz neuslova i one kuće, a moramo da priznamo i zanemarivanja od strane majke i porodice”, dodao je Vuletić.

Ukazao je da je ovo privremena mera i da će u najkraćem roku “deca biti zbrinuta na adekvatan način i da će svako dete pojedinačno biti zbrinuto”.

“Sva su deca na jednom mestu, u jednoj kućici Dečjeg sela i to su zaista uslovi koji u ovom trenutku omogućavaju normalan život svakog pojedinačnog deteta”, naglasio je Vuletić.

Zahvalio je RTS-u što je prvi preneo priču o šestoro dece koja žive bez roditelja i istakao da je Centar za socijalni rad Alibunar morao na vreme da alarmira sistem socijalne zaštite kako bi se na vreme pomoglo deci.

Deca su noćas oko dva smeštena u Dečje selo u Sremskoj Kamenici.

Vršnjaci su ih u Dečjem selu toplo dočekali, dobili su i obuću i odeću. Prvo će se raditi na proceni njihovog zdravstvenog stanja, integrisanju sa ostalom decom u Dečjem selu, a potom i njihovom zbrinjavanju.

“Svaka nega i zbrinjavanje podrazumeva više slojeva i oblasti rada u odnosu na decu. To znači da će deca biti uključena u zdravstveni sistem ovde, znači lekarski pregledi, u predškolski i školski sistem, ne smeju gubiti ni dana ni trenutka. Ovih nedelju dana ćemo prvo raditi na integraciji i toj socijalnoj integraciji, jer deca iz Dečjeg sela će pomoći novopridošloj deci da se snađu i da im za ovaj trenutak bude fino”, kaže Mirko Jankeli, direktor Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici.

Dodao je da od mnogo faktora zavisi koliko će trajati taj privremeni karakter smeštaja.

Majka dece je privremeno lišena roditeljskog prava nad decom, a pokrajinski inspektori su sačinili i dva izveštaja – jedan o sprovedenom utvrđivanju činjenica nad radom stručnih službi i drugi nad radom Centra za socijalni rad. Pokrajinski sekretarijat će sprovesti određene mere ako se utvrdi nečija odgovornost.

Centar za socijalni rad u Alibunaru će nastaviti da se brine o ovoj deci i oni imaju nalog da po hitnom postupku nađu najadekvatnija rešenja za svih šestoro dece.

Ne prihvatam da u 21. veku ljudi prave decu „slučajno“, pa ih ostave u porodilištu ko višak mrežastog uloška

527 Shares
527 Shares
Share via
Copy link