Magazin

Original novosadska, ručno pravljena kozmetika

U predivnoj Pašićevoj ulici u Novom Sadu, punoj starih zanata, u broju 9 nalazi se ljupka radnja sa ručno pravljenom kozmetikom. Unutar 18 osvežavajućih kvadrata, sa osnivačima SOFI kozmetike – bračnim parom Šoć – razgovarali smo o njihovim počecima, dizajnu, trenutnim trendovima u industriji, ali i o drugim bitnim sastojcima jednog ovakvog brenda.

Draženka i Goran Šoć pre osam godina upustili su se u avanturu pravljenja sapuna, a sada imaju čitavu pastelnu manufakturu prirodnih proizvoda za higijenu i negu tela.

Kako je sve započelo, odnosno, zbog čega ste se odlučili na pokretanje linije kosmetičkih proizvoda? Jeste li osetili da nešto nedostaje u ovom polju?

Draženka (Smeh): To je uvek najčešće pitanje, od čega je počelo. Nisam sasvim sigurna.

Možemo da pitamo i drugačije! Ko ste Vi?

Draženka: To pitanje ne smem ni da se usudim da postavim sebi! Šalim se, ali zaista, nema tu sad neke genijalne pozadinske priče.

Goran: Hoćemo da kažemo – nismo naišli ni na kakvu knjigu iz alhemije koja nam je iz korena promenila život!

Draženka: Goran je završio postdiplomske studije iz menažmenta, a ja sam radila kao menadžer u knjižari u Novom Sadu, i pre osam godina smo poželeli da napravimo nešto svoje. Moje nezadovoljstvo se poklopilo sa Goranovim traženjem posla, i onda umesto da tražimo priliku na drugom mestu, rešili smo da stvorimo nešto.

U opisu Vaše kozmetike piše da se razlikuje od drugih po tome što je ručno rađena. Približite nam malo proces proizvodnje. Koliko je to zapravo zahtevan posao? Je li ga moguće savladati?

Draženka: Malo smo istražili čime bismo mogli da se bavimo, trgovina nas nije zanimala i tada nam se bavljenje nekim zanatom učinilo kao zanimljiva opcija. Danas, ispostavlja se da smo ispravno procenili, jer su zanati zaista doživeli preporod u proteklih nekoliko godina.

Da li još se neko u Srbiji tada bavio prirodnom kozmetikom?

Goran: Nama je bilo teško čak i da ovde nađemo literaturu o tome, sve smo naručivali sa interneta. Postojalo je, da, ali ne kod nas.

Draženka: U tom trenutku je možda bilo jedna ili dve zanatske radionice, ali smo svi bili u pokušaju, nije bilo nikog od koga bismo mogli da naučimo nešto.

Kako ste onda našli sa kim ćete sarađivati u proizvodnji?

Goran: Krenuli smo od najjednostavnijeg proizvoda, kako to obično i biva, od sapuna. Imali smo pomoć tehnologa, Bratislava Miloševića iz Leskovca. U saradnji sa njim smo krenuli sa tim prvim recepturama. Sapun je naišao na odličan odziv, pa nije slučajno da su nas iz velikih drogerija zvali za saradnju, jer oni vrlo retko izlažu nešto što je ručno rađena, prirodna kozmeitka. Imaju prirodnu kozmetiku, ali ona nije zanatska, već industrijska.

Goran: Sapun nam je omogućio finansijsku stabilnost da krenemo dalje u proizvodnju nekih novih stvari.

sofi 1
Foto: Nemanja Knežević

Kada smo dolazili da Vas posetimo, pogrešili smo i prvo otišli na adresu koja piše na sajtu, gde je Vaša proizvodna jedinica. Recite nam nešto o ljubaznoj gospođi koju smo tamo sreli, ona je takođe iz Vašeg tima?

Goran: Da, to je Mirjana Arsić. Ona je iz grupe osoba koje imaju narušeno zdravlje, a kako želimo da se pozicioniramo kao društveno odgovorna firma, veliko nam je zadovoljstvo da radimo sa njom.

Draženka: Kod nas postoji dosta predrasuda o osobama sa invaliditetom, ali mi imamo predivna iskustva. Mira je veoma vredna i odgovorna osoba, zbog nje smemo da odemo na godišnji odmor. Ona priprema robu, pakuje i izdaje fakture, bavi se tim finalnim delom procesa.

Da se vratimo na Vaš razvoj proizvoda. Kako planirate proširivanje asortimana i kako ste to činili do sada?

Draženka: Trenutno se pomeramo od proizvoda za higijenu ka onima za negu tela, a to je već nešto što ne možete da radite ručno ako želite da imate vrhunski kvalitet kreme.

Goran: Bitno je da kvalitet može da se ponovi bezbroj puta, da imate mašine koje kontrolišu temperaturu, broj obrtaja, rad u vakumu, da sve radi besprekorno i uvek na isti način.

Draženka: Recepture smo razvili na farmaceutskom fakultetu sa profesoricom koja predaje prirodnu i organsku kozmetiku, Draganom Vasiljević. Proizvodi bi trebalo uskoro da se pojave na tržištu.

Nastavak na sledećoj strani

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

97 Shares
Share via
Copy link