Lifestyle

Kozmetički brendovi izbacuju talk iz svojih proizvoda jer je kancerogen

talk-kancerogen

Veliki kozmetički brandovi „Chanel“, „Revlon“ i „L’Oreal“ odustaju od upotrebe talka u svojim proizvodima, zbog sudskih tužbi u SAD da prouzrokuje karcinom i zabrinutosti potrošača.

U tome su im se pridružile i druge kompanije.

Prema pisanju Rojtersa, kompanija „Chanel“ uklonila je talk iz praškastog pudera za lice i pudera za telo zbog negativne percepcije njegovog mineralnog sastava.

Kompanija „Revlon“ je učinila isto, a „L’Oreal“ pronalazi neka druga rešenja i adekvatnu zamenu.

Talk kao mineral se ponekad nalazi u sastavu iste stene kao i azbest koji ima veoma kancerogeno dejstvo, a koristi se u hiljadama različitih kozmetičkih i proizvoda za ličnu higijenu jer apsorbuje vlagu, sprečava znojenje i čini kožu mekom.

Hiljade tužbi zbog karcinoma, neke čak iz 2013. godine, podignute su protiv „Johnson&Johnson“ (J&J). Navodi tužioca da je azbestna kontaminacija prouzrokovala karcinom započeli su 2017. godine.

Drugi proizvođači pudera u kojima se koristi talk takođe su se suočili s tužbama, uključujući „Revlon“, „Chanel“ i „Avon“.

„J&J“ je prošlog meseca najavio da će prestati da prodaje puder za bebe u SAD i Kanadi, a kao razlog je naveden pad prodaje i negativna reklama.

Nepotrebna kozmetika: Ove proizvode slobodno bacite već danas!

Izvor: Fonet

12 Shares
Share via
Copy link