Magazin

Dr Šekler: Kod omikrona 5 puta manja šansa da završite u bolnici

milanko-sekler
Printscreen

Nakon što je juče potvrđen prvi slučaj novog omikron soja u Srbiji, kod osobe koja je doputovala iz Bocvane, oglasio se virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu doktor Milanko Šekler.

On je u izjavi za RTS uveravao gledaoce da je vakcinacija i dalje savršeno korisna i efikasna protiv omikron soja, te da se pokazalo kako je smrtnost kod ove varijante virusa manja tri do sedam puta.

Institut za mikrobiologiju i imunologiju potvrdio je prisustvo omikron soja u Srbiji kod četvoročlane porodice koja je u izolaciji od ulaska u zemlju. Zaražene osobe koje su došle iz Bocvane ušle su sa negativnim PCR testom u Srbiju, ali doktor Milanko Šekler ističe da to ne znači da testovi ne prepoznaju novi soj virusa.

– Kod jedne vrste testa koji hvata tri gena dešavalo se da je jedan gen – onaj na es-proteinu koji je najviše promenjen kod omikrona, bude negativan, ali ostala dva budu pozitivan. Bilo koji od ovih gena da je pozitivan, jasno je da imate koronu – objašnjava Šekler.

Ističe i da je velika verovatnoća da testirana osoba ima upravo omikron soj ako taj jedan gen nije pozitivan.

– PCR testovi i dalje rade savršeno. Osobe koje su došle iz Bocvane su u tom trenutku još uvek bile u inkubaciji, virus je tek ušao u njih i nije se dovoljno umnožio da bi test bio pozitivan. Posle par dana, svi su bili pozitivni. Oni su se možda čak zarazili na aerodromu, kada su polazili odozdo – kaže Šekler.

Naglašava da je potrebno svega tri ili četiri dana da novi soj virusa pokaže simptome dok su prethodne varijante dovodile do pojave simptoma posle dužeg vremenskog perioda, čak i do desetak dana.

Doktor Šekler ističe da treba pratiti zemlje koje imaju najveći problem sa omikronom, što su Južna Afrika i Velika Britanija.

– Kada pričamo o Južnoj Africi, evidentno je da je četiri do pet puta manja šansa da osoba zaražena omikronom završi u bolnici, ali postoji i 40 odsto šanse da neko ko je preboleo koronu ponovo bude inficiran novim sojem. Vakcinisanih u bolnicama ima ispod 20 odsto, što govori da vakcina itekako štiti – uveren je Šekler.

Iako rezultati analiza pokazuju da su neutralizujuća antitela značajno slabija, doktor Šekler ističe da neutralizacija nije proporcionalna efikasnošću vakcina protiv koronavirusa.

– Kao što vam je dovoljno malo parče kvasca da napravite hleb, možete isto to testo da napravite i sa četvrtinom te kockice kvasca i da dobijete isti hleb. Postoji umnožavanje i jedna imunološka kaskada, gde se povećava efikasnost – objasnio je Šekler.

Naglašava da je vakcinacija i dalje savršeno korisna i efikasna protiv omikron soja, kao i da se pokazalo da je smrtnost kod ove varijante virusa manja tri do sedam puta.

– Ljudi koji završe u kovid bolnicama ne traže kiseonik. Čak do 90 odsto primljenih nema potrebe za kiseonikom – istakao je Šekler za RTS.

Omikron u Srbiju unela porodica iz Bocvane, u zemlju ušli sa negativnim testom

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link