Koronavirus

Omikron u Srbiju unela porodica iz Bocvane, u zemlju ušli sa negativnim testom

covid-bolnica
Foto: Tanjug

Institut za mikrobiologiju i imunologiju potvrdio je prisustvo omikron soja korona virusa u Srbiji kod četvoročlane porodice koja je u izolaciji od ulaska u zemlju.

Prof. dr Aleksandra Knežević sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju rekla je za RTS da su analize rezultata uzoraka od prošle nedelje, koji su analizirani na Institutu za mikrobiologiju radi dokazivanja prisustva omikron soja virusa, potvrdile ovu varijantu korona virusa kod tih pacijenata.

Prema njenim rečima, radi se o pacijentima koji su došli iz Bocvane, koji su na ulazu u našu zemlju bili negativni i odmah stavljeni pod nadzor, odnosno u izolaciju, s obzirom na to da su došli iz rizične zemlje.

– Posle nekoliko dana došlo je do pojave simptoma. Oni su testirani i dijagnostičkim testovima je potvrđena infekcija korona virusom, a psole toga su uzorci stigli na naš Institut radi utvrđivanja varijante koje su prisutne kod njih – naglasila je Kneževićeva.

Napomenula je da su uzorci stigli u petak i stavljeni su u obradu. Danas, posle obrade uzoraka, mogli su da se analiziraju rezultati i potvrdili su omikron varijantu kod pacijenata.

– Pacijenti kod kojih je potvrđen omikron se i dalje nalaze u izolaciji i oni će i dalje biti praćeni i biće pod nadzorom – istakla je.

Doktorka Knežević je dodala da dijagnostički testovi koji se koriste za potvrdu kovida 19 dokazuju i omikron soj i kod ovih pacijenata je potvrđeno da imaju infekciju, ali da bi utvrdili o kojoj varijanti virusa se radi, uzorci se šalju na Institut za mikrobiologiju.

– Na osnovu različitih epidemioloških ili kliničkih karakteristika i posebnim metodama sekvenciranja se utvrđuje o kojoj varijanti se radi – kaže Kneževićeva.

Porodica dobro

Virusolog Tanja Jovanović istakla je za RTS da je epidemijska situacija bolja ali nestabilna.

Omikron u Srbiji je potvrđen kod četvoročlane porodice koja je došla iz Afrike – žena je na Infektivnoj klinici, svi članovi porodice su dobro, rekla je profesorka Jovanović.

Omikron je do sada potvrđen u više od 106 zemalja. Zbog brzine njegovog širenja, mnoge zemlje ponovo uvode restriktivnije mere.

Virusolog Tanja Jovanović rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a, da su već nekoliko nedelja očekivali da ćemo potvrditi prisustvo omikrona jer su zemlje u našem susedstvu potvrdile prisustvo nove varijante virusa.

Radi se o četvoročlanoj porodici koja je iz turističkih razloga bila u Africi, doputovali su u Beograd, na aerodromu su testirani i njihov pi-si-ar nalaz je bio negativan.

– S obzirom da su došli iz regiona gde je otkriveno prisustvo nove varijante, morali su da budu u karantinu i povremeno su testirani pi-si-ar testom, sledeći uzorak je bio pozitivan – rekla je profesorka Jovanović.

Dodala je da je žena imala odgovarajuće simptome, hospitalizovana u Infektivnoj klinici i njen uzorak je stigao u laboratoriju.

Članovi porodice su dobro i kod svih je otkriven omikron soj virusa, rekla je Jovanvićeva.

Govoreći o trenutnoj situaciji, rekla je da imamo bolju epidemijsku situaciju ali je nestabilna, bliže se praznici, očekujemo da će biti veliki epidemiološki rizik, važno je da se pridržavamo mera, maska i fizička distanca.

– Verovatno ćemo na sednicama Kriznog štaba utvrditi još neke nove dodatne mere da bi se sprečilo širenje virusa. Mislim na proširenje trajanja kovid propusnica, ograničenje broja osoba koje mogu da budu na zatvorenom ili u otvorenom. Sledeće nedelje imao sednicu, videćemo koje će se mere predložiti – rekla je Jovanovićeva.

Veliki broj mutacija

Jovanovićeva kaže da ova varijanta ima veliki broj mutacija, više od 50, 30 je u delu virusa koji omogućava virusu komunikaciju sa čovekom, da inficira čoveka, da se razmnoži u ćeliji, došlo je i do povećane infektivnosti virusa.

On se mnogo intenzivnije razmnožava, veća količina virusa se putem sekreta izbacuje u spoljnu sredinu, što znači veću transmisiju, brže se širi nego delta, pet puta se brže širi od delte.

Prema njenim rečima, svet je uplašen, svi pooštravaju mere da zaustave širenje virusa.

– Protivurečne su informacije o virusu, najverovatnije neće izazivati tešku kliničku sliku, globalno gledano mnogo je ljudi vakcinisano, mnogi su preležali kovid 19 moguće je da je sam imunitet koji je na taj način stican uticao na nešto blažu kliničku sliku – kaže ona.

Koliko štite vakcine

Ističe da nas vakcine štite od srednje teških i teških formi bolesti, došlo je do proboja imuniteta, i oni koji su preležali infekciju i one osobe koje su vakcinisane mogu da se inficiraju ali ne mogu da razviju tešku formu bolesti.

– Apel da se vakcinišemo – za one osobe koje se nisu odlučile, a za one koje su kompletno vakcinisane da se odluče za buster dozu da se jačim imuniteteom nadomesti nesavršenost koja postoji između prethodne i ove nov varijante virusa – rekla je Jovanovićeva.

– Sa virusološke strane, ovo je interesantan virus koji se nezavisno menja u odnosu na druge varijante. Najverovantije došlo da je on mutirao u jednoj osobi koja je imala dugotrajni kovid, a postoji teorija da se on rekonbinovao sa drugim koronavirusom koji izaziva sindrom porehlade, šta će biti videćemo – zaključila je Jovanovićeva.

Doktorka koja je otkrila omikron soj reakcije vlasti nazvala histerijom i velikom greškom

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


204 Shares
204 Shares
Share via
Copy link