Magazin Novi Sad

Arhitektica dizajnira original novosadske igračke, a deo pazara donira za sadnju drveća

Meshka-and-Friends
Foto: Višnja Šešum

Društvene mreže obiluju kreativnim rukotvorinama, ali jedna mala radionica za proizvodnju dečjih igračaka iz Novog Sada posebno privlači pažnju. Iza njihovog jedinstvenog i upečatljivog izgleda stoji mlada diplomirana arhitektica Emeše B. Varga.

Emeše je na master studijama arhitekture i iza sebe ima četiri godine rada u struci, ali trenutno je gotovo u potpunosti posvećena svom brendu Meshka & Friends. Meshka postoji tek nekoliko meseci, ali kako sam Emeše ponosno ističe, njen malo privatni biznis razvija se daleko brže od očekivanog.

Na ideju o dizajniranju igračaka došla je, kako kaže, još početkom 2020. godine, kada se na master studijama malo ozbiljnije upoznala sa digitalnom fabrikacijom.

Iako je ova ideja u tom trenutku ostala na nivou skica, krajem iste godine već je imala malo ozbiljniji plan i krenula sa istraživanjem tržišta, materijala, metoda…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meshka & Friends (@meshkaandfriends)

– Moja prvobitna ideja je bila da ću se baviti samo dizajnom, a neka radionica će uslužno da mi proizvodi igračke, mada sam vrlo brzo shvatila da je ova opcija neizvodljiva, a ni strateški nije pametna – kaže novosadska arhitektica za portal Gradnja.

Kako dodaje, kockice su se složile na svoja mesta tek u novembru prošle godine, i zapravo taj mesec se računa kao početak rada ove radionice, koja je svoje ime dobila po nadimku koji su Emeše u detinjstvu dali roditelji – Meši.

Iako su samo pre nekoliko meseci na igračkama radili isključivo ona i njen otac, Meshka & Friends danas već ima mali, ali kako Emeše ističe – pravi tim.

Ipak, najveći deo posla i dalje obavljaju ona i otac, s tim što je tata više zadužen za proizvodnju, a ćerka za dizajn i prodaju, mada se, napominje nam, vrlo često i ona uključi u proizvodni proces.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meshka & Friends (@meshkaandfriends)

Radionica takođe ima i jednog pomoćnika oko obrade drveta i CNC mašine, kao i dve devojke koje farbaju igračke, a kad zatreba pomoć tu su Emešini mama i verenik, koji su, iako neplanirano, postali bitni članovi ovog tima.

– Moram još da istaknem neke osobe bez kojih ne bismo bili jedna celina. Jelena je zaslužena za divne tekstove koje kačimo na društvene mreže, a Višnja je fotograf koja moje igračke apsolutno isto vidi preko sočiva kako sam ih ja zamislila – dodaje Emeše.

Kako navodi ova kreativna Novosađanka, igračke su vremenom postale njena sopstvena mala umetnička dela i način izražavanja, te joj je veoma bitno da svi njihovi proizvodi budu estetski zadovoljavajući.

– Međutim, veoma bitna stvar koju sam naučila na studijama jeste to da je estetika uvek subjektivna. Dobra arhitektura mora da ima temeljan koncept, svrhu, smisao… Nije to drugačije ni kod igračaka – zaključuje Emeše, te dodaje da se trudi da igračke iz njihove radionice budu edukativne, da razvijaju dečiju maštu, a možda čak i da grade ličnost dece.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meshka & Friends (@meshkaandfriends)

– Takođe, mislim da ovaj stav nije dovoljno da prenesemo samo pomoću igračaka, nego ih moramo negovati i svojim postupcima. Trudimo se da čuvamo prirodu, da negujemo odgovornu proizvodnju, da organizujemo razne akcije i da o nekim temama edukujemo ne samo decu, već i roditelje – objašnjava sagovornica Gradnje.

Za izradu igračaka u radionici se koristi javorovo drvo, a po mišljenju naše sagovornice, jedna od najbitnijih tema koju su dosad ona i njeni saradnici obradili jesu nesavršenosti drveta.

– Ljudi često očekuju savršen proizvod i ne razmišljaju o tome da drvo ima svoju teksturu, šare i godove. Smatram da je jako bitno da ne bacamo takav materijal, nego da objasnimo deci da drvo, kao i sve što je prirodno, nije savršeno i da je lepota u različitosti – smatra Emeše B. Varga.

A pored toga što paze da imaju što manje otpada, u radionici Meshka & Friends trude se i da što više vrate prirodi. Zato od svake prodate igračke odvajaju određeni deo novca koji doniraju za sadnju drveća, a prva takva akcija održana je 12. marta u OŠ „Sonja Marinković“ u Novom Sadu.

Ostatak teksta čitajte na portalu Gradnja.

Sve čari mog socijalističkog detinjstva: Medved punjen stiroporom, dvokasetaš i krvava kolena

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

250 Shares
250 Shares
Share via
Copy link